Законът за горите е на дневен ред

  • 12 юли 2012 21:11

  • 773
  • 0
Законът за горите е на дневен ред
©

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за горите. След серията протести и президентското вето, отпадна спорният текст, който допускаше строителство на ски писти и съоръжения, без да се сменя предназначението на земите. От опозицията обаче отново отправиха обвинения в лобизъм, като този път акцентираха на регламентите за добива на дървесина, съобщи БНТ.

Депутатите запазиха стария режим за строежи на ски писти, при който се предвижда промяна на предназначението на земите и заплащане на компенсации. От ДПС отново се фокусираха върху върнатите от президента промени.

Новите промени предвиждат част от вече съществуващите лифтове, като тези на Витоша, да получат 20-годишно право на строеж, без терените да се изключват от горския фонд, и така да се реши проблемът с подмяна на старите амортизирани съоръжения.

От ляво атакуваха текстове за добива на дървесина. Законът дава възможност на държавните горски стопанства за добив на дървесина в размер до 25 процента от годишното ползване. По думите на Десислава Танева от ГЕРБ, при неинтересни места за достъп от предприемачите при някои конкурси няма появили се кандидати да извършват дърводобива.

Според ГЕРБ, опозицията само търси поводи да атакува закона.

Последвайте канала на

773 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини