Пазарът на имоти се съживява

  • 12 юли 2012 20:15

  • 1917
  • 4
Пазарът на имоти се съживява
© Булфото

Пазарът на имоти се раздвижва. През първите шест месеца на годината продажбите са с десет процента повече спрямо същия период на миналата година, съобщава БТВ.

Брокерите не очакват драстично поскъпване нито на наемите, нито на жилищата за продан. Увеличение може да има, но не повече от два - три процента. Ако допреди година цените вървяха надолу, сега се наблюдава известно стабилизиране, дори замразяване.

В София жилищата струват с 2,42% по-малко. Приблизително същата е картината в другите големи градове Пловдив, Варна и Бургас. Все повече са и хората, които са готови да продадат жилището си, защото имат спешна нужда от пари - 30 процента. Други го правят, защото нямат нужда от имота си или нямат възможност да изплащат кредитите си.

Все по-активно търсене на имоти под наем по традиция се очаква през август и септември. Специалисти в бранша обаче очертаха нова тенденция: все повече хора сменят жилището, в което живеят под наем, за друго, но само заради бездомните кучета. Те вече са проблем и на Агенциите за недвижими имоти.

„Дори за качествени имоти, които са на добро място, в нова сграда, ако кандидат-наемателите видят при огледите група от кучета, това създава проблем. Това се отнася особено с младите семейства с деца”, коментира Калоян Богданов от столична агенция за недвижими имоти.

Ако за един имот под наем в момента проявяват интерес поне петима души на седмица, през август и септември те ще бъдат тройно повече. Инфраструктурните проекти също са добре дошли за наемодателите. Предстоящото откриване на нови метростанции в столицата ще се отрази благоприятно както на търсенето, така и на предлагането.

Все повече са и покупките с цел инвестиция. Купувачи не само не липсват, но и се увеличават. Продажбите се случват все по-бързо.

„Очакваме тази тенденция да се запази, но това няма да има пряк ефект върху цените, защото предлагането е голямо и дори се увеличава. Хората, които се чувстват стабилни в тази икономическа ситуация, също се увеличават”, каза Георги Павлов от агенция за недвижими имоти.

Една от най-скъпите сделки, сключена тази година, е за имот край Варна на стойност 450 хиляди евро.

Последвайте канала на

1917 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Спиро

2012.07.14 | 23:10

1
Бе к'во пишете тъпотии само. Босфор ТВ и други работи казва ама никой не им вярва от много време! През 3 месеца и има раздвижване на пазара за имоти. На насраните брокерчета и строители с 200-300% печалба им се иска да има раздвижване, ама реалността е друга, докато цените не се нормализират ще видите раздвижване на кукуво лято!

2012.07.14 | 23:11

4
прави са гении такъв ти изобщо знаещ ли какво прявят брокерите и строителите

2012.07.14 | 23:10

3
да, ама как ще ги продават сега ако не са си платили медицинското осигуряване...
Warning.

2012.07.14 | 23:10

2
Пазарът на имоти се съживява-Все повече са хората, които са готови да продадат жилището си, защото имат спешна нужда от пари.Пазарът на имоти се съживява!!!

Добави коментар

Водещи новини