Митничарите с нови правомощия

  • 21 юни 2011 06:50

  • 675
  • 0
Митничарите с нови правомощия
© Булфото

Министерството на финансите е готово със законови поправки, според които митнически инспектори като дознателите от МВР да имат правото да претърсват, конфискуват и събират доказателства за престъпления, които ще се уважават в съда.

Преди време т.нар. митническо дознание бе закрито, след като МВР надделя във вечния спор с митниците кой е по-компетентен, пише в. "Сега".

Сега МФ предлага промени в Закона в акцизите и в Наказателния кодекс, които да регламентират работата на митничарите по разследване на престъпления, свързани с акцизни стоки, контрабанда, криминален реекспорт, укриване на данъци и източване на бюджета. Както при полицейското дознание и тук прокуратурата ще има водеща роля в досъдебното производство. Митничарите дознатели обаче ще си "правят отвод" и ще отстъпват на колегите си от МВР разследването, ако се окаже, че са замесени служители на агенция "Митници", предвиждат проектопромените. Предвидена е и изрична забрана началници на митническите инспектори да им влияят за провеждане на разследването. Казано иначе, шефовете на различни териториални звена няма да могат да разпъват чадъри над конкретни фирми и бизнесмени.

Шефът на митниците Ваньо Танов отдавна настоява за тези правомощия, като твърди, че разследващите в МВР не са достатъчно подготвени в разплитането на сложните престъпни схеми с акцизни стоки, мита и ДДС при внос и износ. Преди време той посочи как в рамките на операция "Лапачите" дознател от МВР поискал от митниците данни за възстановения ДДС за вноса през ГКПП "Кулата", при положение че това е вътрешна граница на ЕС и затова няма митнически контрол, а ДДС се възстановява от НАП.

Танов твърди, че агенцията ще се справи с новите стари функции. "В момента подготвяме 6 нови мобилни групи, които да се занимават и с разследвания. 7-месечният им обучителен период включва и модули, подготвени съвместно с прокуратурата, така че да могат да извършат първоначалните неотложни действия по следствието. Така всичко, което се извършва по време на задържане на пратки и камиони с нелегална стока, ще има процесуална стойност. Ако получим правомощия, няма да се налага прокуратурата да разпитва отново задържаните, да изследва доказателствата и да губи ценно време", коментира митничар №1.

Последвайте канала на

Десислава Станева
675 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини