Над един милион са здравно неосигурени

  • 11 юли 2012 11:28

  • 2525
  • 15
Над един милион са здравно неосигурени
©

Над един милион са здравно неосигурените на фона на задължението им по Закона за здравното осигуряване да внасят здравните си осигуровки. Това каза министърът на здравеопазването Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, пред журналисти в Министерски съвет.

Атанасова напомни, че системата е солидарна. Според нея – заложената мярка за удостоверяване на платени здравни вноски при придобиване на имущество не е противоконституционна.

Няма как, ако няма добра събираемост на здравните вноски, да има средства за лекарствени продукти, които да се плащат от Здравната каса, да има средства за финансова стабилност на лечебните заведения, каза тя. По думите й след като имат средства да си закупят автомобил или имот, гражданите трябва да имат пари и да си платят здравните вноски.

Към тази мярка пристъпихме, защото към момента всички административно-наказателни мерки, заложени в закона, не работят, посочи министърът и допълни, че биха се събрали над 300 млн. лева само от половината нередовни платци.

Според Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,, предложението за намаление с 2 процентни пункта на надценките на търговец на едро и на дребно на лекарствените продукти няма да застраши сериозно финансовото състояние на аптеките. В момента по наредбата се води публичното обсъждане. Утре ще се състои среща с всички заинтересовани страни.

В първата ценова група намалението на цените е стотинки, но с всяка следваща ценова група се увеличава. За лекарствени продукти с цена над 30 лева ще бъде усетено от пациентите по-драстично и ще бъде в размер от 10 лева и повече, обясни тя.

Министърът каза, че всички пациентски организации застават зад предложенията на министерството за намаляване на цените на лекарствените продукти и на надценките.

За някои продукти около 300 лева е намалението от цената от март досега при извършването на служебните проверки за лекарствените продукти, заяви тя.

Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, каза, че ще има повторен одит в Болница „Лозенец” от Агенция „Медицински одит” и ако има констатации, които все още не са отстранени, ще бъдат взети допълнителни мерки от ръководството на министерството.

Министърът на здравеопазването Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, призова работодатели и синдикати да се върнат на масата за преговори по Колективния трудов договор. Това е изключително важно, особено за младите лекари, които сега постъпват в системата и изключително важна мярка за задържане на тези хора тук, в България. Не смятам, че ще има сериозен проблем с финансовата стабилност на лечебните заведения, защото и в момента над тези нива се дават работни заплати, каза министърът.

Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, каза, че се надява да се постигне съгласие. Тя заяви готовност да бъде домакин на преговорите, за да се стигне до компромисен вариант в полза на медицинския персонал в здравните заведения.

Последвайте канала на

2525 15

Коментари 15

Добави коментар
Радо

2012.07.14 | 12:37

15
И аз съм един от здравно неосигурените не че не искам но съм без работа от година и нещо въпреки че се опитвам да си намеря работа всеки ден. Няма по големи лумпени от Герб всеки ден се убеждавам и сега разбирам че съм направил правилният като не съм гласувал за тях на миналите избори. И пари да ми дават на следващите избори няма да гласувам за тях не ми се живее в държава подобие тип Северна Корея!

2012.07.14 | 12:37

14
Над 1 милион неосигурени, а 11% безработица. Нещо математиката на дебилите от Гроб яко им куца ми се струва.:):)

2012.07.13 | 11:01

5
не им куца математиката 11% от 7,000,000 са 770,000,другите до 1 млн. са гнусните цигани.Даже мангалите може и да се надхвърлят тези 1 млн.

2012.07.14 | 12:37

13
Тия мизерници не ги виждам изобщо на следващите избори!!!
един

2012.07.14 | 12:37

12
тая грозна празноглава минетчийка е за затвор! нагла, самозабравила се и тотално некомпетентна и юридически неграмотна - всичките и предложения противоречат на Конституцията. навсякъде по света биха и посочили вратата, ако предложи ЛИШАВАНЕ ОТ ОСНОВНИ ПРАВА за длъжниците. но.... живеем в Бг, тук всяко малоумие на управляващите с лекота се превръща в закон. а дори и да не бъде прието, никой не им търси сметка - остават си на постовете, макар и да са доказали, че се ОПАСНО НЕКОМПЕТЕНТНИ. така че не ни остава друго, освен да им пожелаем бърза, но много мъчителна смърт.
здрав

2012.07.14 | 12:37

11
Болниците са пълни само с цигани. Защо вие от ГРОБ не го виждате това. Неосигурените хъхряци източват и разбирасе благодарение на корумпираните лекари,здравната каса.
ало-ало

2012.07.14 | 12:36

10
Аз например не плащам осигуровки защото предпочитам да си платя на частиците и да ми е спокойна работата!Защо да хрантутя някой който въобще не му се работи като лекар и прави далавери по цял ден?И по какъв начин ще ми забранят да продавам или купувам имущество?Това означава да съдя държавата моментално за дискриминация!!В хелзинки естествено не у нас!!
фактите говорят сами за себе си!

2012.07.14 | 12:36

9
Фактите говорят сами за себе си!!некъдърно нагло управление само нови цени и глоби за всичко.. това им в главити на тез гербаджий ако изобщо имат глави!
rr

2012.07.14 | 12:36

8
Вече 70 години крадете българския народ другари от БКП,като върнете парите на народа тогава ще си плащам осигуровките.
onq s konq

2012.07.14 | 12:36

7
Эа какво ми е кирливата им осигуровка,след като никога няма да полэвам "обществено лечение",представляващо отровна комбинация от некомпетентни джипита и беэкрайни опашки пред кабинетите?Но най-вече се очудвам на наглостта на тая министърка дето си мисли,че щте допусна с парите ми да се лекуват беэплатно гадните цигани эа да бъдат "във форма" когато крадат,убиват и иэнасилват!
Генчо

2012.07.14 | 12:36

6
Подходящото заглавие Г-жо Атанасова трябва да е -Държавата направи Един милион българи здравно неусигурени!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини