Водач на Ал Кайда бе освободен от затвор в Мавритания

  • 10 юли 2012 06:52

  • 649
  • 0
Водач на Ал Кайда бе освободен от затвор в Мавритания
©

Абу Хафс ал Мауританo, висш съветник на ръководството на Ал  Кайда, бе освободен от затвор в Мавритания в края на миналата  седмица, съобщиха близките му пред АП.

Сиди Улд Уалид, брат на Мауританo, каза, че брат му бил  освободен, след като се отказал от връзките си с терористичната  мрежа и осъдил атентатите на 11 септември 2001 г. Абу Хафс  отказал да дава интервюта и да бъде сниман, след като излязъл от затвора в събота.

Джихадисти разменили поздравления за освобождаването му в  ислямистки форуми. Абу Хафс бил съветник на Осама бин Ладен и  оказал съдействие за изграждането на Ал Кайда чрез обединяването на действията й с тези на Ислямски джихад на Айман аз Зауахири, добавя АП. Той прекарал години наред в ирански затвор, след  което бил екстрадиран в Мавритания през април.  Там Абу Хафс бил  подложен на много разпити и освобождаването му показва, че вече  не е смятан за заплаха.

Но според американски представител,  пожелал анонимност, Съединените щати имат опасения, че той може  да придобие отново идеологическо влияние в Ал Каида, ако не  изпълни условията, поставени от мавританските власти за  освобождаването му, посочва АП.

Последвайте канала на

БТА
649 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини