Спасиха Олимпиадата от Ал Кайда

  • 08 юли 2012 11:08

  • 1556
  • 1
Спасиха Олимпиадата от Ал Кайда
©

Заподозрян ислямски терорист, който има наложени ограничения за движение във Великобритания, е прекосил пет пъти Олимпийския парк в Лондон, съобщават днес британските медии.

Мъжът на 24 години, представен само с инициалите КФ, е заподозрян в принадлежност към свързаното с Ал Кайда движение в Сомалия "Аш Шабаб", пишат "Сънди телеграф" и "Сънди мирър". Той е един от неколцината задържани през последните дни във Великобритания лица на основание, че представляват заплаха за националната сигурност, и е обект на извънредното антитерористично законодателство, което ограничава неговото придвижване, контакти и използване на компютри.

"Сънди мирър" твърди, че арестуваният е британски джихадист. "Сънди телеграф" пише, че той е от голямо сомалийско семейство в северен Лондон. КФ е бил експулсиран от Сомалия във Великобритания през март миналата година. Той прекарал два месеца в затвора, след което бил въдворен да живее в Норич, Източна Англия. Той носи електронна гривна, позволяваща на властите да следят движението му.
КФ е бил арестуван отново миналия месец за нарушаване на забраната да използва влакове по линията, минаваща през Олимпийския парк в Стратфорд, в източен Лондон. "Сънди телеграф" пише, че задържаният е правил навремето опити да замине в Афганистан за терористично обучение и е заподозрян, че се е бил на страната на сомалийската терористична група "Аш Шабаб", която е отговорна за смъртта на хиляди хора, включително на западни хуманитарни работници. Той е обвинен също в опити да вербува британци за каузата си.

Задържането му според министерството на вътрешната сигурност е най-сериозната досега терористична заплаха, свързана с олимпийски обект. "Сънди телеграф" посочва, че разкритието се прави след седмица, в която във Великобритания бяха извършени 14 ареста, свързани с тероризъм, включително на бял мюсюлманин, който планирал да извърши голям терористичен акт.

Последвайте канала на

БТА
1556 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Спрели те...

2012.07.08 | 16:07

1
хаха така се спират тия камикадзета,ако искат правят,ако не искат... НЕ! всичко зависи от тях ;)

Добави коментар

Водещи новини