Башар Асад: Не може да има независима кюрдска държава в района

  • 06 юли 2012 12:47

  • 854
  • 0
Башар Асад: Не може да има независима кюрдска държава в района
©

Сирийският президент Башар Асад не смята за реална перспективата за създаване на независима кюрдска държава в района, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на интервю на Асад за в."Джумхуриет", четвъртата част от което бе публикувана днес.

"Не мисля, че в която и да било страна ще настъпи такъв разкол. Но дори ако такава перспектива започне да се оформя, ще стане дума не за една кюрдска държава, а за няколко", изтъква Асад. Според него, ако ситуацията се развие в това направление, всяка етническа група или кръг, обединени от еднакви идеи и религиозни възгледи, "ще пожелае за себе си собствена държава".

Сирийският лидер отбелязва, че в продължение на векове народите на страните от региона са живели задружно, независимо от  различията, а в започналия в последно време период на разединение е необходимо да се положат усилия за повторно обединение.

Засягайки темата за борбата с екстремистката Кюрдска работническа партия /ПКК/, Асад категорично отхвърля спекулациите, че Дамаск подпомага ПКК. Подобни мнения периодично се изказват в Турция във връзка с това, че голяма част от бойците на партията се намират на територията на Сирия.

"Ако има доказателства за това, нека ги представят. Турция вече 30 години воюва с ПКК. Защо да се намесвам в това? Даже в периодите, когато нашите армии си сътрудничеха в рамките на борбата срещу бунтовниците, в Турция все пак се извършваха терористични актове", посочва Асад. Той добавя, че в сегашната кризисна ситуация в Сирия за ПКК е станало още по-лесно да организира акции в Турция.

От време на време по адрес на Дамаск звучат упреци, че не съдейства на Анкара за неутрализиране на заплахата от кюрдските сепаратисти. По повод на това Асад изтъква, че неговата страна сега не е в състояние да извършва такава дейност. "За да защитаваме вас от ПКК, първо трябва да защитим сами себе си. Как без това ще можем да помогнем на Турция?", пита Асад.

Последвайте канала на

БТА
854 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини