Генерал от елитна сирийска част избяга в Турция

  • 05 юли 2012 21:21

  • 847
  • 0
Генерал от елитна сирийска част избяга в Турция
©

Генерал от елитните Сирийски републикански гвардейци е избягал в Турция, съобщи сайтът Syriasteps, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Това е първо съобщение за дезертьорство на висш офицер от армията на Башар Асад от избухването на въстанието в Сирия преди 16 месеца.

"Високопоставен източник от силите за сигурност потвърди бягството на тенерал Мунаф Тлас в Турция", съобщи Syriasteps, който има контакти със сирийските служби за сигурност.

Сайтът цитира служител от силите за сигурност, според когото "бягството му не означава нищо".

"Тлас избяга след като разбра, че сирийското разузнаване има пълна информация за външните му контакти и надзора му на терористични операции в Сирия. Ако сирийското разузнаване искаше да го арестува, щеше да го направи", добавя източникът.

Сирийски опозиционни активисти и източници от бунтовническата Свободна сирийска армия заявиха, че имат информация, че Тлас е в Турция, но не го смятат за дезертьор докато не направи изявление.

"Смятаме, че е отишъл в Турция, но не е установил контакт с нас. Има разлика между напускане на Сирия и присъединяване към опозицията срещу Асад4, каза сирийски опозиционен източник в Истанбул.

Тлас е от общността на мюсюлманите сунити, които са мнозинство в Сирия. Той е бивш близък приятел на Асад и е командвал бригада на Републиканските гвардейци - една от най-добре въоръжените части в сирийската армия, която е доминирана от членове на алауитската секта на Асад.

Алауитите произлизат от шиитите. Те контролират властовите структури в 21-милионната Сирия.

Бащата на Мунаф Тлас - Мустафа Тлас е бил министър на отбраната от началото на 70-те години до 2004 г. и е бил довереник на бащата на Башар Асад - предишния сирийски президент Хафез Асад. По непотвърдена информация сега се намира на лечение във Франция, посочва ИТАР-ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
847 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини