Над 35 села в Североизточна България пият вода с нитрати

  • 05 юли 2012 06:58

  • 980
  • 0
Над 35 села в Североизточна България пият вода с нитрати
©

В повече от 35 населени места на Шуменско и Търговишко пият вода с нитрати. Проблемът е от години, защото в тези селища захранването е от гравитачни източници с ниски подпочвени води. При обилни дъждове те поемат замърсяванията от земята, която е обработвана с торове и стойностите скачат, пише "Труд".

От местните Регионални здравни инспекции обявиха, че са разпространявали листовки, информирали са кметствата, детските градини, както и селските доктори. Въпреки това има хора по селата, които не знаят, че водата съдържа отрови, установи "Твоят ден". Сред тях са и кметове.

От седмица в 20 шуменски села стойностите са над допустимите 50 мг/л на литър, стигат до 76 мг/л, каза шефът на ВиК-Шумен инж. Асен Аврамов. В Търговищко има и по-големи рекорди. В с. Миладиновци нитратите във водата достигат 150 мг/л. В Буйново и Пресяк пък стойностите варират до 80-90 мг/л. През миналата година мониторингът на РЗИ в Шуменско е показвал завишени стойности в 25 села, като пикът от 134 мг/л е бил достигнат само веднъж в село Янково, а в селата Овчарово, Беджене и Боян стойностите са варирали между 100 и 107.

Водата с нитрати е вредна, особено за бебета и деца до 7 г., обясняват специалисти. При прекомерна употреба при кърмачета може да се стигне до водно-нитратна метхемоглобинемия (намаляване възможността на кръвта да пренася кислород), която забавя растежа на бебетата.

Единственото разрешение на проблема е да пият трапезна вода, която да се редува с минерална. С последната родителите също трябва да внимават, защото може да увреди бъбреците на бебета, каза д-р Йорданка Маринова от РЗИ-Шумен. Специалистът припомни, че по данни на Министерството на здравеопазването двойно завишение на допустимата норма нитрати не влияе негативно на организма на възрастните.

Водата с повишено съдържание на нитрати не може да бъде подобрена с преваряване или с хлориране. "Нитратите могат да се третират само с разреждане на водата и където е възможно, ние го прилагаме", обясни инж. Асен Аврамов.

Последвайте канала на

980 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини