Витоша продължава да гори

  • 03 юли 2012 07:52

  • 2248
  • 7
Витоша продължава да гори
© Булфото

Няма голямо разрастване на пожара в природен парк Витоша. Той е локализиран, информира пред бТВ министърът на земеделието Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

Той съобщи, че вече три хеликоптера гасят огнената стихия.

Найденов поясни, че пожарът е в рамките на 50 дка, а не е обхванал хиляди хектара, както в другите държави и заради това  не може на този етап да се иска помощ на базата на някакви международни споразумения. По думите му, ако се наложи ще бъде взета под наем необходима техника, за да може да се спре огнената стихия, която продължава вече трети ден.

Разрастването на пожара през нощта е съвсем малко, съобщи пред БТВ и  главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Николов се обърна към доброволците, които участват в усилията за овладяване на пожара. По думите му до момента са набрани 110 души и няма възможност да бъдат допуснати повече хора, тъй като водачите са ограничен брой, а и не е оправдано да се застрашава живота и здравето на хората.

Пожарът не може да слезе към населените райони в покрайнините на София, увери директорът на ГДПБЗН. Снощи за успокоение на жителите на Бистрица там са разположени три противопожарни автомобила, каза още главен комисар Николай Николов.

Тази сутрин ще има правителствено заседание, на което ще се вземе решение дали да се поиска европейска помощ за справянето със стихията от еврокомисаря Кристалина Георгиева, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2248 7

Коментари 7

Добави коментар
smut

2012.07.03 | 16:32

7
страно ми е защо уплювате политиците винаги, като това са първите политици, които при подбни бедствия, вземат сериозни мерки и адекватни решения. Предишните правиталства какво направиха с бистрешко бранище? аз мога да ви кажа, сечеха гората и я продаваха. само хора с нисък коефицент на интелект не могат да направят разлика от преди и сега, затова и вървим трудно напред към развитие.
биолог

2012.07.03 | 16:28

6
Всеки нормален човк ще открие връзка между "привържениците на писти" и пожара,само глупаците мислят че няма.
стани юнак балкански

2012.07.03 | 16:28

5
"41 самолета и близо две хиляди души бяха мобилизирани за справяне с огнената стихия обхванала 45 хиляди хектара гора." Това е написано за бошуващия пожар в Испания. Държава на ръба на фалита. А стабилната ни родина се бори с три хеликоптера да изгаси пожара. Вече си мисля, че е по-добре да не сме толкова "стабилни". И гърците били зле ама от нас са по-добре.
никола

2012.07.03 | 16:28

4
ае пичове защо не пуснете още един диск в космоса с молба за помощ, смотаняци. не мое да се оправите с 100дка пожар и до на 10 км от столицата, ако се запали стара планина кой ще молите за помощ. непорфесионалисти не заслужавата нищо от нас!!
DAN

2012.07.03 | 13:27

1
Само на мен ли ми се струва нагласено?Веднага след ветото за горите и хоп пожар на Витоша????!!!
Талибан

2012.07.03 | 16:28

3
Там гората изсъхна през 1999г от някаква болест и никой не е изнасял сухите дървета,а на тебе всичко може да ти се струва.Освен това в Бистришко Бранище наклонът е малък и за писта не става.
:)

2012.07.03 | 16:28

2
Не, и на много други, ама ще се оправите.Те са толкова прости, че ще подпалят пожар точно в такъв момент.Който мисли, че българските политици са прости, със сигурност е по-прост от тях.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини