Д-р Стефан Константинов: Проблеми в "Пирогов" няма

  • 02 юли 2012 09:20

  • 707
  • 0
Д-р Стефан Константинов: Проблеми в "Пирогов" няма
©

Това, което се случва около УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, е голямо безумие, заяви в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването. Страшно е, как един такъв доклад, анализиращ дейността на болницата, който е изготвен за вътрешно ползване, създаде толкова голям медиен интерес.

В България болниците са абсолютно самостоятелни учреждения, като техният мениджмънт не е повлиян от Министерството на здравеопазването. Болниците искат едно и също – да нямат дългове и да лекуват хората. "Пирогов" обаче е поставена в друга ситуация – освен всичко, тя трябва да поема и здраво неосигурените граждани, а и сметките й да излизат, разказа д-р Константинов.

По думите на бившия министър, годишно планово се инспектират определено количество болници, правят се такива проверки и инцидентно, ако се получават оплаквания от дадено лечебно заведение. По мое време такива оплаквания не е имало, категоричен бе той.

Аз се чудя как може да има един доклад за вътрешно ползване да придобива такава медийна циркулация, каза д-р Константинов. Той заяви, че не му е ясна причината за цялата суматоха около болницата. Според него просто е трябвало да се покаже, че в министерството се работи, и бе хванат най-неподходящия пример, като се очерни една работеща болница, но проблеми в лечебното заведение няма.

Според бившият министър, в сферата на здравеопазването има много голяма ножица в заплащането на медиците. Условията, по които се дават парите, бонусите и надбавките, са твърде неясни. Проблемът го има в много болници и навсякъде има недоволни и демотивирани хора. Това е проблем на цялостната система. И задачата на министерството е точно тези различия да регулира.

Изключително глупав политически ход е да се поставят под съмнение компетентността на тези 16 клиники в толкова важна болница, каквато е "Пирогов". Ако на нея поставим под съмнение компетентността, къде да се лекува българинът, попита Константинов.

"Пирогов" е болница, която е безотказна, където се знае, че човек винаги може да отиде и да получи спешна помощ, заключи д-р Стефан Константинов.

Последвайте канала на

707 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини