Очила на бъдещето от Google

  • 28 юни 2012 12:15

  • 3075
  • 0
Очила на бъдещето от Google
©

Компанията "Google" представи на конференция в Сан Франциско новите си дигитални футуристични очила "Google Glass" модел "Explorer", които интегрират технологията за добавена реалност и поглед към бъдещето в стил Робокоп, като подават върху
стъклата допълнителна информация за обкръжаващата среда.

Предвижда се в бъдеще очилата с вградена камера и интернет да се превърнат в неделима част от всекидневния живот, съобщава БТА.

Според съоснователя на компанията Сергей Брин на този етап заявки за новите очила, чиято цена е 1500 долара, могат да подават само участниците в конференцията – разработчиците на софтуер, които създават приложения за компютърни устройства. 

По време на презентацията хора от "Google" са се спуснали с парашути от дирижабъл, летящ над мегаполиса, върху покрив на съседно здание – на Конвеншън сентър. Полетът е бил заснет с помощта на футуристичните очила. След това с велосипеди очилата са били доставени в конферентната зала. Наблюдателите са имали възможността да видят цялото пътешествие в реално време.

Устройството може да предава видеофайлове и да прави снимки. Сега вие наистина можете да сте преди всички на планетата, а видяното с вашите очи в същата секунда ще могат да наблюдават и милиони, казва Брин.

За ефекта на добавената реалност се използват разпространени технологии, с които към образ на екрана на мобилни телефони и таблети се включва информация, като дигиталната камера и връзка с интернет се комбинират с данни за местоположението. В този случай на първо място като приложение изпъква предоставянето на историческа информация, но всъщност технологията е много интересна за рекламодатели и различни услуги, които могат да предложат подходящи места, като например за среща с приятели.

Очилата позволяват още да се изпращат гласови съобщения, да се чете прогнозата за времето, графикът на предстоящите срещи и т.н. Тези неща обаче не са били представени на конференцията на живо, а чрез рекламен материал. От "Google" са уточнили, че работата над революционното устройство продължава.

Дисплеят в очилата на бъдещето е разположен малко над очите, за да може ползвателят да не се разсейва от основните си занимания. Преглеждането на информацията става с леко навеждане на главата и извиване на врата. Според създателите, веднъж овладени, тези движения са толкова фини, че остават незабележими за околните.

Представители на компанията все още не могат да отговорят на въпроса кога очилата на бъдещето ще бъдат пуснати в масова продажба. Отбелязват само, че първият модел ще бъде готов в началото на 2013 г.

Последвайте канала на

3075 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини