ООН удължи мисията си в Конго

  • 28 юни 2012 07:12

  • 615
  • 0
ООН удължи мисията си в Конго
©

Съветът за сигурност на ООН удължи с една година мандата на мироопазващата мисия в Демократична република Конго и настоя за спиране на външната подкрепа за бунта, който според специалисти на ООН е подпомаган от съседна Руанда, предаде Асошиейтед прес.

В приетата с единодушие резолюция не се споменава изрично Руанда, а само се осъжда "всяка външна подкрепа за всички въоръжени групи" и се настоява за "незабавно спиране на всички форми на подкрепа за тях".

Доклад, който скоро се очаква да бъде публикуван, обвинява Руанда, че нарушава санкциите и оръжейното ембарго, като подкрепя бунтовническата група "М 23", свързана с генерал Боско Нтаганга, който е издирван за военни престъпления от Международния наказателен съд.

Съветът за сигурност също така удължи с шест месеца мандата на мисията, наблюдаваща прекратяването на огъня между Израел и Сирия на Голанските възвишения.

В приетата с единодушие резолюция двете страни бяха призовани да проявяват максимална сдържаност и да не допускат нарушения на примирието и на разделителната зона.

Мисията беше установена през 1974 г., за да наблюдава спазването на прекратяването на огъня между Израел и Сирия след войната между тях през 1973 г.

Последвайте канала на

БТА
615 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини