Измамници бродят из столичната митница

  • 27 юни 2012 06:43

  • 2753
  • 0
Измамници бродят из столичната митница
©

Нов бум на измамите в сградата на Столичната митница вдигна на крак полицаите от Второ районно управление, пише Монитор.

„За един месец има два случая, чиято схема много си прилича. Последният бе на 13 юни. Искаме да предупредим хората, че митницата не продава конфискувани стоки, защото това стои в основата на измамите”, каза пред „Монитор” началникът на Столична митница Стефан Златков.

Последният „изгорял” е бизнесмен от Перник, който има фирма за метали. „Няколко дни преди инцидента мъж ми позвъни и каза: „Обаждам се от Столична митница. Моят началник на отдел ми възложи да се свържа с фирми за метал като вашата и да им съобщя, че
продаваме 120 тона арматурно желязо Цената за тон върви от 600 до 800 лв. Ако бъде купено цялото количество, това може да стане на ниската цена. В случай, че се интересувате от офертата, може да видите метала, който е на съхранение при нас”, разказал в полицията потърпевшият.

На 13 юни към 10,30 ч. той и негов приятел пристигнали в София да видят желязото и евентуално да купят. Носели и 10 000 лв. Пред сградата на Столичната митница на ул. „Веслец” 84 ги посрещнал мъж на около 50 г. в сиво-зелен костюм, светла риза и вратовръзка. Не показал служебна карта, но и те не поискали такава.

Мнимият служител на митницата ги въвел в салона, който е абсолютно достъпен за граждани, тъй като в сградата има банкови гишета и поща. Мошеникът вероятно предварително е знаел къде са разположени камерите за наблюдение и затова всички негови следващи действия са съобразени с периметъра им на действие.

Менте митничарят оставил двамата да седнат на една пейка и казал, че отива да вземе необходим за сделката протокол. През цялото време разговарял с жертвите си с наведена глава и на видеозаписите се вижда всичко с изключение на лицето му. Камерите са записали как той тръгва по коридора към пощенските гишета, откъдето се получават колети, там спира и в следващия момент се връща обратно в салона. Там той дава на двамата мъже бял лист, върху който пише, че е протокол за купуването на арматурно желязо.

Веднага след това бизнесменът абсолютно наивно извадил 10 000 лв. и ги дал на костюмирания мъж, но измамникът предвидливо го завел няколко крачки встрани между две колони, където камерите нямат обсег. Фалшивият митничар дори попитал: "Точно ли са, да не се изложим? Взел пачките и ги сложил в найлонов плик. След това се оттеглил по същия път към пощенските гишета уж, за да уреди вземането на стоката.

Мъжете чакали, чакали, но никой повече не ги потърсил. Тогава те се усъмнили, започнали да го издирват и от истинските служители в митницата разбрали, че нямат такъв колега. Веднага подали жалба във Второ районно управление на полицията, откъдето на следващия ден иззеха записите от камерите.

Според ченгетата това е класическа измама, при която престъпникът използва сграда с няколко изхода. Освен централния вход, в Столичната митница има още 3, през които спокойно може да се излезе. Единият от тях е откъм пощенските гишета за получаване на колети и точно оттам е избягал измамникът след вземането на парите.

Последвайте канала на

Novini.bg
2753 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини