Джихад Макдеси: Сирия е свалила турския изтребител по правилата за самоотбрана

  • 26 юни 2012 17:44

  • 1052
  • 0
Джихад Макдеси: Сирия е свалила турския изтребител по правилата за самоотбрана
©

Сирия е постъпила съгласно правилата за самоотбрана, сваляйки турския изтребител, който "грубо е нарушил суверенитета на страната", каза днес говорителят на външното министерство в Дамаск Джихад Макдеси, предаде ИТАР-ТАСС.

"Преминаването на самолета от турските ВВС на въздушната граница на Сирия е неоспорим факт и грубо нарушение на суверенитета на страната. Сирия е постъпила съгласно нормите за самоотбрана, сваляйки турския самолет със зенитна картечница от противовъздушната отбрана, чийто пределен обхват на стрелбата възлиза на 2,5 километра", заяви говорителят. Той добави, че издирването на пилотите на самолета продължава в сътрудничество между двете страни.

Днес премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призна пред парламента в Анкара, че турският изтребител наистина е нарушил въздушното пространство на Сирия, но е сторил това поради грешка и за много кратък период време. Ердоган подчерта, че сирийската страна не е отправила никакво предупреждение и незабавно е пристъпила към действия за свалянето на изтребителя.

По този повод Макдеси каза, че "заявленията на правителството на Турция целят да оправдаят своята враждебна позиция към Сирия".

Последвайте канала на

БТА
1052 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини