До 2-3 седмици прочистват посевите край "Петолъчката"

  • 25 юни 2012 12:19

  • 624
  • 0
До 2-3 седмици прочистват посевите край "Петолъчката"
© Булфото

До две-три седмици военните ще успеят да прочистят посевите, каза пред журналисти заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, който посочи, че продължава прочистването на засетите площи след взрива на складове в района на пътния възел "Петолъчката".

Утре ще бъде изпратена група от Института по отбрана и конструктори от "ВМЗ" - Сопот, които отново да опреснят знанията на сапьорите от Белене и на другите военни, които работят на място, по намираните боеприпаси - най-вече противотанковите средства, тъй като големите калибри - 122 и 152-мм, които намират, са без взриватели и не са опасни, каза Валентин Радев.

Това е много важно, искаме да го направим веднага, преди да продължат, добави Радев, по чиито думи военните, които участват в подобни операции, придобиват рутина и "започват да мислят, че всичко, което виждат е познато и могат да го местят". Целта ни е да предпазим да не се получи нещастен случай с войниците ни. Те вече са намерили над 900 боеприпаси, каза Валентин Радев. Втората фаза на операцията "Чист хоризонт", след прочистване на земеделските площи в близост, ще бъде прочистването на дере, източно от взривения склад. Там има боеприпаси, които са доста опасни, посочи заместник-министърът.

На въпрос дали е прекратен договорът с "Берета Трейдинг", Радев отговори, че това е процедура, която в момента разглеждат юристите. Това е взаимен процес, те ще бъдат поканени, ще огледаме точка след точка, да видим какво е извършено до момента, тъй като "Берета трейдинг" не ни уведоми, че извършва утилизация на бойните части - ние за това не знаехме, каза Радев. Наша група е ходила на 22 май и е проверявала утилизацията на други боеприпаси - изгорени сигнални ракети и стрелкови боеприпаси, но за тази утилизация не сме знаели, след като стана този случай, ще пристъпим към прочит отново на договора да видим къде се намираме и по какъв начин ще бъде прекратен, заяви Радев.

Той беше запитан за предстоящите от 1 юли промени в армията с поредния етап от Плана за развитие на въоръжените сили. "Изпълняваме плана, нищо ново няма да се случи извън това, което е описано и в Бялата книга за отбраната. Започва съкращаването знаете на кои гарнизони и числеността от 41 500 трябва да падне на 37 000", каза Радев. По думите му ще има възможност за преместване на военни на места, където се увеличава броят на военнослужещите. Заместник-министър Радев участва днес в конференция за военното образование във Военната академия.

Последвайте канала на

БТА
624 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини