На 24 август четат присъдата на масовия убиец Брайвик

  • 22 юни 2012 16:19

  • 689
  • 4
На 24 август четат присъдата на масовия убиец Брайвик
©

Присъдата на Андерш Брайвик, който е съден за убийството на 77 души в Норвегия миналото лято, ще бъде произнесена на 24  август, бе съобщено днес в последния ден на процеса срещу десния екстремист, предадоха Франс прес и ДПА.

33-годишният Брайвик поиска да бъде оневинен, защото счита, че е защитил "коренните норвежци" от исляма и мултикултурализма. Той заяви, че е вменяем и същевременно определи деянията си като "варварски".

От всички, които ме прегледаха, 35 от общо 37 души не намериха никакви симптоми (за невменяемост). Само двама души намериха някакви симптоми. Мисля, че е ясно върху какво трябва да се съсредоточите, каза Брайвик. "Всички можем да се съгласим, че станалото на 22 юли е  варварско действие", призна Брайвик в заключителната си реч.  След това той се впусна в идеологическа тирада, в която изрази  съжаление за загубата на ценности след края на Втората световна  война, за сексуалната революция, подронила устоите на  традиционното семейство.

"Европейският демократичен модел не работи. Нужна е фундаментална промяна на посоката", заяви Брайвик. Според него нападенията му - двоен бомбен атентат в Осло, убил 8 души, и стрелбата срещу младежки лагер на остров Ютьоя, взела 69 жертви, са били "ужасни, но необходими" за защита на  Норвегия от мултикултурализма и "мюсюлманското нашествие".

Когато Брайвик взе думата за заключителното си изказване, десетки души от семействата на жертвите и оцелели от нападението напуснаха залата.

Последвайте канала на

БТА
689 4

Коментари 4

Добави коментар
nasyo

2012.08.02 | 12:18

4
SLED OSHTE 20 GODINI-OSNOVNA RELIGIA STAVA ISLIAMA V SVETA GLUPACI-SAMO TURCI,CIGANI I ARABI STE OSTANAT=TRIABVA DA IMA POVE4E KATO TOZI
пенко

2012.07.22 | 22:20

3
21 години за 77 убити, ТИЯ НЕНОРМАЛНИ ЛИ СА???
пен4о питанката

2012.07.22 | 22:20

2
Има нещо в тоя ..... не е луд обаче... Може човек да се замисли върху това,което казва,интересно е. Не че е прав,но... замислете се,само нещо подобно може да накара човечеството да се замисли за пътя по който върви....,не е ли така. Понеже живота си върви и на никой е му пука,че хората станахме по-малко хора...,все пак се надявам,че има и друг начин човек да се замисли,ама ... какъв,не се сещам. След Осама и 11.09.2001г., американците разбраха,че не са извънземни. И не че е хубаво,че са измрели хора,но ако не се беше случило,днес деня,щеше да е по-лош. Та тоя норвежец,може би има някакви прозрения,ама... все пак нищо не оправдава това да избиеш толкова хора и то невинни. Но това се е случило вече...,дано ни накара да се замислим,всички.....,по какъв път вървим...
пен4о питанката

2012.06.23 | 02:31

1
Абе тоя.... що не го екстрадират в столипиново,има там един оръжеен магазин .... може да го забравят отключен някоя вечер....,лелее колко проблеми ще реши тоя момък на България за една нощ,в Норвегия не можа,ама тука....може па да стане

Добави коментар

Водещи новини