Русия: Ще инвестираме парите за "Белене" в друга АЕЦ в чужбина

  • 21 юни 2012 17:57

  • 4314
  • 20
Русия: Ще инвестираме парите за "Белене" в друга АЕЦ в чужбина
© Булфото

Русия ще инвестира освободените от проекта за АЕЦ „Белене” средства в друга атомна централа в чужбина. Това заяви генералният директор на „Росатом” Сергей Кириенко по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, предаде БНР.

След отказа на България от АЕЦ „Белене” парите, които бяха предназначени за финансирането на проекта, се освободиха и „Росатом” е готова да ги вложи в изграждането на втория етап от атомната електроцентрала „Темелин” в Чехия, посочи ръководителят на руската държавна корпорация Сергей Кириенко.

Той припомни, че средствата са били заделени за България, тъй като „Росатом” е имала договореност да предостави над 50% от финансирането на строежа на втората българска атомна електроцентрала. Кириенко заяви също така, че проектът, предназначен за Белене, не може автоматично да се пренесе на друга площадка и че „Росатом” е готова да обсъди начините за сътрудничество при строителството на новата мощност в АЕЦ „Козлодуй”.

На икономическия форум в Санкт Петербург България беше спомената и по повод проявения интерес от страна на Руските железници към активите на БДЖ във връзка с плановете за развитие на новия трансевразийски транспортен коридор.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4314 20

Коментари 20

Добави коментар

2012.06.29 | 00:58

20
кво ме интересува тия примитивни престъпници къде щяли да си инвестират кражбите!?
cycyryz

2012.06.22 | 17:27

18
ако тва отгоре е вярно,че е имало договорка казаците да финансират над 50%,я се сетете и съответно ,колко собственост щяха да получат.Е да де тя централата няма да е руска -тя ще е собственост на руска държавна фирма....и пак ще купуваме тока от чужденци ,ама в България!!!!!!

2012.06.22 | 17:33

19
щом руснаците са готови да дадат 50% от парите такива будали ли са че да се набълбукат с нещо губещо както каза Бойко или спрха строежа защото вече има друга сделка с Турция или американците или Ц Бориславова или бг знаи с кого въпроса е колко ще струва тока пи условие че АЕЦ произвежда най-евтин ток а ние нямаме такъв
МНОГО ДОБРЕ ПРАВЯТ РУСНАЦИТЕ.

2012.06.22 | 17:26

17
МНОГО ДОБРЕ ПРАВЯТ РУСНАЦИТЕ.ПРОСТО ТОВА СИ ЕДИН ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД,ОТ СТРАНА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ-(МУТРИТЕ).
manii

2012.06.22 | 10:54

13
Живота си тече и се изменя. Сега е на мода АЕЦ утре зелената енергия ще е по евтина и не се притеснявайте няма да внасяме електроенергия от никой.Населението ни намалява а сега изнасяме електричество за който се сетите около нас.Не знам от къде идва тази паника която се насажда и която защитава интересите на крадливата комунистическа партия.

2012.06.22 | 17:26

16
Всъщност в думите ти няма грам истина. Освен за това, че населението на България намалява. "Еко" енергията е по-скъпа и ще продължава да бъде поне в близките 70 години. И не, тя не е скъпа, защото "предлагането" на такава енергия е скъпо, а защото производството й е изключително ниско ефикасно. Бяха правени изчисления, че цялата пустиня Сахара да бъде покрита от соларни панели, произведената енергия пак няма да бъде достатъчна за Европа. Друго - НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ ИЗНАСЯМЕ ТОК. В момента ЕДВА покриваме собствените си нужди. Моля те, първо се поинтересувай от въпроса, а след това давай "компетентни" мнения. А на човека от коментар №12 - наистина ли си толкова наивен, че да мислиш, че ще загубим от това? По-голямо акционерно участие на руска страна значи по-ниски ПЕЧАЛБИ за България, ама я ми кажи като почнем да купуваме ток от Турция (или от когото и да е било, просто от съседите ни Турция строи ядрени реактори в момента), тогава какво ще имаме - ниски печалби или големи загуби???
към 14

2012.06.22 | 17:25

15
Не знам но нещо не ме разубеждаваш с аргументите си.Прекалено убедено се изказваш за бъдещето.Огромни държави се отказват от атомната електроенергия и успяват да я заменят с алтернативна по-безопасна и също така екологична.Не знам дали от сахара някой би транспортирал енергия до Европа при условие че ще има големи загуби от транспортиането. Но като цяло споко света няма да се свърши.Колкото повече конкуренция толкова по евтин ток.

2012.06.22 | 17:24

14
Кой са тези "редица" държави, които се отказват от ядрена енергия? Франция се отказва? Турция се отказва? САЩ? Китай? Япония (въпреки скорошния катаклизъм)? Иран са готови на война със САЩ, само и само да имат възможност да произвеждат ядрена енергия. И в момента не съществува по-екологична енергия от ядрената - ЕДИНСТВЕНОТО замърсяване, което причиняват АЕЦ-овете, това е с топла вода. А ако тръгнем да говорим за аварии - разливът на петролния кладенец в Мексиканския залив преди около 3-4 години в крайна сметка какво се оказа - че има по-пагубно влияние върху цялата планета, отколкото Чернобил някога е имал. Един разлив успя коренно да промени водните течения в северния Атлантик. А това за соларните панели в Сахара - не, изчисленията не бяха на база какви загуби ще има при пренос, а какво ще бъде количеството произведена енергия. След като такава ОГРОМНА територия като Сахара, където през годината я има я няма 3 облачни дни, не може да задоволи Европа, за какво си говорим тогава? И между другото, пак по отношение на "еко" енергията - електродвигатели съществуват много преди да бъде създаден двигателят с вътрешно горене. И въпреки това и до момента не съществува електродвигател, който дори да се доближава до ДВГ по КПД. Така че това някак си ме кара да бъда скептичен по отношение на "зелените" източници на енергия.

2012.06.22 | 10:54

12
Дайте ни платеното и ако искате на луната инвестирайте .........Да си сложим още 2 блока във Козлодуй повече не ни трябва
nof

2012.06.22 | 09:24

6
A OTKADE SHE KYPIM REAKTORI MLADI MOMKO

2012.06.22 | 10:54

11
Много ясно , правителството в Чехия явно не лиже американски задници както нашата мутра Бойко!

2012.06.22 | 09:36

10
Атомната електроенергия няма алтернатива( поне за сега ) нито като цена , нито като ефективност . Всичко останало е популизъм и интереси . Митовете за ВЕИ енергия отдавна си изпяха песента , подобни глупости се лансират само на васални държавички с марионетни правителства . И на тема екология дори не издържат ВЕИ проектите .

2012.06.22 | 09:28

9
Bravo dr Ov. bravo dr. Dim. Bravo dr.st. Ot vas RUSIA razbra;B.G. ne e 4uZbina.......Drugari!!!
saboleznovaniq

2012.06.22 | 09:27

8
saboleznovaniq na skarbq6toto gruhtq6to lae6to 4erveno komunisti4esko pleme

Добави коментар

Водещи новини