Сирийската опозиция подкани кюрдите да се включат във въстаническите редици

  • 19 юни 2012 12:25

  • 637
  • 1
Сирийската опозиция подкани кюрдите да се включат във въстаническите редици
©

Свободната сирийска армия - въоръжена опозиционна групировка от войници дезертьори, призова днес своите "кюрдски братя" да се включат във въстанието срещу режима на президента Башар ал Асад, съобщи Франс прес.

"Обединеното командване отправя този апел към нашите кюрдски братя - войници и цивилни, и ги кани да влязат в редиците на ССА", заяви говорителят й полковник Касем Саадеддин във видеозапис, разпространен снощи чрез Интернет.

Срещу сирийската опозиция се отправят обвинения, че маргинализира етническите и религиозните малцинства в страната.

На 10 юни основната опозиционна коалиция - Сирийският национален съвет, избра за свой нов лидер кюрдския активист Абделбасет Сида, главно за да успокои малцинствата.

Кюрдите са близо 9 на сто от 23-те милиона жители на Сирия и вече десетилетия се оплакват, че режимът на Асад ги подлага на дискриминация, напомня АФП.

Свободната сирийска армия увери в комюнике, че кюрдите ще бъдат нейни пълноправни членове наред с другите сирийци независимо от произхода им, че рамо до рамо с тях ще бранят "нашата страна" и ще подкрепят "нашата революция".

"Да работим заедно, за да превърнем ССА в общонационална военна институция - алтернатива на армията от престъпници във властта", заяви полковник Саадеддин. Той изрази надежда за създаване на гражданска държава и плуралистична демокрация в Сирия.

Последвайте канала на

БТА
637 1

Коментари 1

Добави коментар
глупости на таркалета

2012.06.22 | 20:36

1
Интересно що не помагат на кюрдите от другата страна на границата/турската/там са хем повече хем по репресирани

Добави коментар

Водещи новини