Екозащитниците поливат цветя край езерото Ариана (видео)

  • 18 юни 2012 20:13

  • 926
  • 0
Екозащитниците поливат цветя край езерото Ариана (видео)
© Булфото

Около 300-350 природозащитници се събраха към 19.40 ч. тази вечер на мирна акция край езерото Ариана в София, предаде репортер на Novini.bg.

Хората поливат цветята, които вчера засадиха на мястото на изпотъпканите растения по време на протестите срещу промените в Закона за горите миналата седмица.

Акцията започна с химна на България, изпълнен от събралите се екозащитници. Те носят плакати с надписи "Капитализмът мирише на отрязана гора", "Добрите скиорки не карат с Б. Б.", "Парите и гората за банскалии - не за Цеко и резачките", "Корумпираният туризъм не създава работни места" и др. Сред хората върви подписка против полицейско насилие. Акцията протича спокойно. В района има полицейско присъствие, но не толкова засилено, както през миналата седмица.

Към природозащитниците се присъедини бившият директор на Природен парк "Витоша" Тома Белев, който информира събралите се хора за резултатите от днешната среща с премиера Бойко Борисов и изрази надежда, че исканията на протестиращите ще бъдат удовлетворени. Дойде и Петко Цветков, чието интервю в предаването на БТВ "Нека говорят" разбуни духовете в интернет. Събралите се хора поискаха оставката на правителството.

Пред Novini.bg  Тома Белев заяви, че на днешната среща в Министерски съвет екозащитниците са представили предложенията си, които са били представени и преди 6 месеца. "Сега отидохме да ги дообясним, ако някой не е наясно. Постигнахме съгласие. В рамките на разговорите имаше две основни неща - на първо място, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента, и на второ място, успяхме да се договорим за два основни принципа - повече държавните гори да не намаляват и горите като цяло да не намаляват. Естествено е, когато територия се урбанизира, тя да бъде заместена от същото или по-голямо количество гора. Най-ценните гори, девствените гори, трябва да се пазят, защото те са много малко - около 6% от територията на всички гори. Ако не опазим тях, нищо няма да опазим. Получихме уверение, че законът ще бъде пуснат, само ако само ако намери одобрението на гражданите и на гражданските организации с екологична насоченост. Имаме някакво разбиране, надяваме се то да остане и да има някакъв резултат, полезен за цялото общество", посочи Белев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
926 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини