Протестират срещу протеста на екоактивистите (обновена)

  • 17 юни 2012 08:55

  • 6056
  • 37
Протестират срещу протеста на екоактивистите (обновена)
© Булфото

Протестиращите срещу наложеното вето на Закона за горите затвориха главен път Е-79 в района на Симитли при отбивката за Банско за 15 минути. Стотици са жителите на общините Симитли, Разлог, Банско, Добринище и Благоевград, които са препречили пътя.

Те носят националния флаг и знамето на Европейския съюз, а най-отпред има транспаранти с лозунги „Работа, бизнес, инвестиции не са мръсни думи” и „Г-н Борисов, не се поддавайте на екологичния рекет”.

Председателят на Сдружение „Природата за хората и регионите” Филип Цанов каза, че чрез наложеното от президента вето на Закона за горите се спират инвестициите в планинските общини. Като пример той посочи, че туризмът в Банско и в Разлог дава препитание за жителите на цялата област Благоевград.

Конкретно общините, чиито жители протестират днес, не са засегнати пряко от Закона за горите, но подкрепят сънародниците си. На протеста днес присъстват депутатът от ГЕРБ Любен Татарски, представители на различни политически партии, кметове и председатели на общински съвети. Има засилено полицейско присъствие и се е образувала километрична опашка от чакащи автомобили, преобладават товарни автомобили.

Протестът е вследствие на няколкодневните протести на екоактивисти против приетите промени в закона за горите.

Протестът под надслов "Да спрем екологичния рекет" се провежда на пътя Блaгоевград - Симитли. Има засилено полицейско присъствие. Пристигна и цял автобус от Банско. Протестиращите се обявяват против ветото на президента на Закона за горите. Според протестиращите, промените трябва да бъдат запазени и ако управляващите се поддадат на натиска на екоактивистите, инвестициите в планинските общини в сферата на туризма ще намалеят значително.

В съобщение изратено от инициативен граждански комитет "Да спрем екологичния рекет" се казва: "С тези си действия настояваме правителството да не се поддава на рекета на екоактивистите от жълтите павета. Действията ни са предупредителни, но заявяваме, че ако в понеделник правителството се поддаде на натиска на екоактивисти и отново спре инвестиционните проекти в планинските общини, от наша страна ще последва поетапна блокада на E-79".

Към 14.00 часа приключи протестът на жителите на общините от област Благоевград, които се обявиха срещу ветото на президента върху Закона за горите. Стотиците протестиращи се оттеглиха от главния път и се разотидоха.

Те се заканиха, че днешният протест е само предупредителен и ако не им се обърне внимание, ще бъде организирана поредица от протестни действия. Предварителните намерения засега са протести да се проведат в близките дни в Дупница, Сапарева баня и в София. Движението по главен път Е-79 е изключително натоварено заради образувалата се колона поради затварянето на участъка. Движат се предимно тежкотоварни автомобили заради забраната за спирането им след 16.00 часа днес. Полицейските служители останаха в района на отбивката за Банско при Симитли, за да регулират трафика.

Последвайте канала на

6056 37

Свързани новини

Коментари 37

Добави коментар

2012.06.19 | 12:16

37
ИМПЕРИЯТА ОТВРЪЩА НА УДАРА!

2012.06.18 | 12:31

36
Вижте черноморието като стана всичко бетон, дали дойдоха повече туристи или по-богати или бизнеса потръгна? А онова е море, а това балкан още по-лошо. За партии не говоря, тогава бяха др сега са др, а кой какъв е е др въпрос.
ZVQRA

2012.06.18 | 10:07

35
ami to platenite sa mai v sofiq ,za6titavat no i te neznaqt kvo prosto im se e platilo za da sazdavat smut,a tiq 6te protestirat za rabota i hlqba si.prez 2008g dami i gospoda masovo se izsi4aha gorite v rodopite nqma6e kontrol.hilqdi dekari livadi se nalojiha varhu gorata i taka nqkoi hora dobiha pravo na se4 sre6tu 1000lv na 4oveka zasnema6t plo6ta.kade bqha tiq hlebarki da za6titqt tova kade.sq pravqt sceni vav sofiq laqt pliuqt no sa plateni videte li takav mi stro6ete glavata,6tot stoqt zad korporativni interesi no ako nqkoi gi pita kolko za6titeni darveta ima na teritoriqta na stranata i kolko redki ekzemplqri bilki rastat b balgariq edin nqma da otgovori.e vie si napravete izvoda kakvi sa teq EKOAKTIVISTI.izvinqvam se za latinicata

2012.06.18 | 10:06

34
На нас общината 4 дена не ни даде разрешение за протест а на тия чак автобуси са им уредили. Долни продажни боклуци !!!!!!!!!

2012.06.18 | 10:06

33
Тия трябва да ходим със по една сопа да ги линчуваме публично.
Дан

2012.06.18 | 10:06

32
Няма такова племе като нас българите, големи сноби излезнахме.. тъпи, неуки, прости, егоистични... лицемерни. Мислещи само за едно пари, пари и пак пари.. Никъде по света няма такава природа, като тукашната, природа изпълнена с разкош, красота, живопис и нежност. За отрицателно време унищожихме по-голямата част от нея, но това не е най-нелепото, все още продължаваме да я убиваме с глупостта и егоизма си. Казано, е че, където е расло, пак ще расне, Аз вярвам в това! Пролича по абсолютно всичко, че българите не сме заслужили да живеем в Родината на Наще предци, не го заслужаваме и за съжаление скоро няма да го заслужим....
Бранимира

2012.06.18 | 10:05

31
Не е медийно коректно, отразявайки контра протеста, да използвате снимка от езерото Ариана :))) отидете и снимайте платените и организирани под строй протестиращи на магистралата...нека се види колко са и какви са!
...

2012.06.18 | 10:04

30
това се разпространява из нета...имаме ли нужда от нови писти или да се надгражда от това което е построено вече ?! : -за първи път от Освобождението насам държавата позволява на трето лице да строи в чужда собственост без да има съгласието на собственика и без необходимото обезщетение. - за първи път от 1931 г. насам (когато е обявена първата защитена територия у нас) държавата ще даде възможност на частни лица и компании да строят в защитените територии държавна собственост; - за първи път от 1955г държавата позволява да се ползват държавните гори двойно над техния естествен прираст, което ще доведе до намаляване запасите на дървесина; - за първи път от 1991г. насам (когато се приема Конституцията) държавата разрешава земеделските земи да се застрояват за цели, които не са свързани с земеделието, като например ски курорти и голф-игрища; - за първи път от 1991 г. насам държавата създава отраслова схема за държавна помощ - за строителството на ски-курорти и голф игрища, освобождавайки ги от дължимите държавни такси за промяна на предназначението на имотите; - за първи път от 1996 г (когато влиза в сила Закона за държавната собственост) се дава възможност публичната държавна собственост да се утежнява с вещни права, които се раздават без търг само с решение на министъра на земеделието; - за първи път от 1997 когато започна реституция на горите, държавата ще разреши на частните собственици на гори с големина до 20 декара, да могат да ги секат без каквито и да е регулации от страна на държавата; - за първи път от 1925 година, крайречните гори няма да се водят вече гори и ще могат да се изсичат без никакъв контрол от собствениците им.

2012.06.18 | 10:04

29
БРАВО, ХВАНАХА СЕ да протестират, то тея екологични тъпанари, почнаха много да си позволяват, за някви мижави и мизерни проценти от горите хората да нямат работа и да пречат на милярди левове да влязат в държавата ни от туристи заради некви тъпи дървета и аз бих ги подкрепил еко маняците за изсичането на дърветата ама да ставаше въпрос за стабилен брой дървета, а тея дървета дето ще се изсекът са някакъв минимален процент от дърветата в България, то е даже някаква малка смешна цифра, хайде прибирайте си ХИПАРСКИТЕ ГЪЗОВЕ в къщи и се махайте от лицето на ГЕРБ ! - Това количество, дето ще се изсече е СМЕШНО, а парите, които ще влязат в БГ - ОГРОМНО. Тъпи хипарски еколози !

2012.06.17 | 18:18

13
Сопол я вземи се разходи из горите на България и виж какво става от незаконна сеч. Това че живееш във някое забутано село и не си видел гора през живота си не ти дава право да се правиш на разбирач. Аре еби си майката и ходи и на тебе да ти дадът 50-100 лева за да участваш във тоя измислен протест.
Вили

2012.06.17 | 23:27

28
Тъпи и продажни (типично за региона) кретени... Изпопродадоха си за жълти стотинки "земите на дедите" на шепа избрани, а сега за същите жълти стотинки слугуват по хотелите и пистите на същите! И от чиста алчност и злоба заради собствения им кретенизъм сега "протестират" уж за добро. Пак срещу жълти стотинки!

Добави коментар

Водещи новини