Гърците гласуват за нов парламент

  • 17 юни 2012 07:39

  • 1364
  • 1
Гърците гласуват за нов парламент
©

Гърците се явяват днес пред урните, за да гласуват отново за парламент за втори път за последните два месеца. До нови предсрочни избори се стигна, след като в резултат на предишния вот на 6 май не беше сформирано правителство.

В 300-членния парламент тогава влязоха седем партии - Нова демокрация, Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, ПАСОК, "Независими гърци", Гръцката комунистическа партия (ККЕ), крайнодясната "Златна зора" и Демократичната левица. Нито една политическа формация обаче не получи достатъчно депутатски места, за да управлява самостоятелно, съобщи БТА.

Опитите за сформиране на коалиционен кабинет се провалиха, а парламентът заседава само един ден преди да бъде разпуснат и да бъдат насрочени нови избори. Назначено беше служебно правителство начело с Панайотис Пикраменос.

Резултатите от социологическите проучвания не могат да покажат със сигурност кой ще е победителят на днешните избори. Някои анкети дават преднина на радикалната левица с лидер Алексис Ципрас, която се обявява против кредитните споразумения на Гърция и твърди, че ако спечели изборите, ще предоговори условията в тях.

Изразените от гърците предпочитания на първите избори уплашиха европейските партньори на Атина и открито се заговори за излизане на Гърция от еврозоната. Днешният вот се определя като решаващ по отношение на членството на страната в единното валутно общество.

Последвайте канала на

1364 1

Коментари 1

Добави коментар
IQ146

2012.06.18 | 17:38

1
Ако гледаме от нашата гледна точка, от гледната точка на българския интерес, най-добре е Гърция да излезе не само от еврозоната, а и от ЕС. Това е така, защото не се е родил онзи, който ще накара някой грък, който е получавал 200 да почне да получава 2. Това гъркът трябва да си го направи САМ! Какво предлагат от ЕС - десетки години икономии, в които гърците ПАК ще получават ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ИЗКАРВАТ и КРЕДИТОРИТЕ ще си взимат тяхното! Откъде ще дойдат тези пари? Просто е - от ЕС! Респективно и от нас - ние внасяме над 1 млрд.лв. годишна вноска! Е, аз не съм съгласен по този начин, само за да не страдат ТОЛКОВА МНОГО гърците, само за минимизиране на страданията им, а и за комфорта на КРЕДИТОРИТЕ ИМ, да плащаме и НИЕ, НАЙ-БЕДНИТЕ, повече от 20 г. И забележете, изобщо не е сигурно, че гърците след 20 г. ще са оздравени и ще имат икономиката на Германия! По-скоро ОБРАТНОТО Е СИГУРНО! А резултата ще е още 20 г. несъразмерни за икономиката на Гърция доходи и ВЪРНАТИ на КРЕДИТОРИТЕ КРЕДИТИ! А СМЕТКАТА? СМЕТКАТА ЩЕ Е ПЛАТЕНА ОТ ЕС – ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ НАС! За последните 22 г., членство в такива организации – да плащам чужди масрафи, са ми предлагали многократно и нито веднъж не съм се съгласявал! За какво и е на България и на другите почтени страни членство в ЕС при тези условия? Малоумни ли са нетните донори?

Добави коментар

Водещи новини