Камерън бе подробно разпитан за връзки с влиятелни фигури от света на медиите

  • 14 юни 2012 19:47

  • 605
  • 0
Камерън бе подробно разпитан за връзки с влиятелни фигури от света на медиите
©

Британска анкетна комисия внимателно проучи близките отношения, които британският премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. е поддържал с ключови фигури от медийната империя на Рупърт Мърдок, когато се е готвел да се кандидатира за поста, предаде ДПА.

Камерън, който дойде на власт през 2010 г., призова днес за нова, независима система за регулация на пресата във Великобритания заради прекалено близките отношения в миналото между политици и журналисти от медиите на Мърдок.

Премиерът се яви днес пред комисията, която се занимава с етичните стандарти в медиите. Тя бе съставена, след като Великобритания бе разтърсена от разкритията, че журналисти са подслушвали телефони и са събирали лични данни за британски граждани.

На Камерън му се наложи да признае, че е поддържал тесни лични връзки със служители на скандалния таблоид "Нюз ъв дъ уърлд".

Сред тях е и Ребека Брукс, бившият изпълнителен директор на "Нюз интернешънъл", която сега е съдена по обвинение във възпрепятстване на правосъдието. При разследването на скандала с подслушването стана ясно, че Брукс е изпратила на Камерън есемес, който би могъл да го постави в неудобно положение, преди важна негова реч на партийната конференция на консерваторите през октомври 2009 г. Брукс му пише, че го подкрепя, защото се гордее с него като приятел, но и защото двамата са свързани професионално. Помолен да обясни есемеса, Камерън каза, че с Брукс са били в приятелски отношения и че в професионално отношение са имали общи политически цели. Според Камерън есемесът на Брукс е пратен, тъй като седмица преди това вестникът на Мърдок, който дотогава подкрепял лейбъристите, започнал да "дава рамо" на консерваторите. Камерън уточни, че връзките му с Брукс станали по-близки, след като тя се омъжила за неговия съученик и приятел Чарлс Брукс.

Камерън бе разпитван и за назначаването през 2007 г. на Анди Коулсън, бивш главен редактор на вестника на Мърдок, за говорител на Консервативната партия. Коулсън сега е разследван във връзка със скандала с подслушването на телефони. През януари миналата година той подаде оставка като говорител на правителството.

Камерън каза, че е взел на работа Коулсън заради професионалните му качества, тъй като търсел човек, който да се справи с "огромния натиск от страна на медиите".

Последвайте канала на

БТА
605 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини