Делян Добрев: Не правим вратички за добив на шистов газ

  • 14 юни 2012 14:04

  • 527
  • 0
Делян Добрев: Не правим вратички за добив на шистов газ
©

"В никакъв случай не става дума за отваряне на вратичка за какъвто и да е добив на шистов газ", категорично заяви от парламентарната трибуна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: на обсъждането на Доклада на Временната комисия за подземни богатства.

"Решението, което днес комисията ще вземе за промяна в първа точка, касае единствено и само конвенционалния добив на газ. Забраната на мораториума е пределно ясна. 2 и 3 точка казват, че забраняваме и проучването, и добива. Всички предложения на екологичните организации, както и на опозицията, са приети, допълни Добрев. Нямам нищо против и думичката „едновременно” да отпадне, за да гарантираме, че не става в никакъв случай дума за отваряне на вратичка за какъвто и да е добив на шистов газ", подчерта министърът.

„Ако не подкрепите промяната, ние сме единствената държава която сама си забрани добива на конвенционален газ, това значи, че няма да сме енергийно независими. Тези количества ще гарантират цялата консумация в България в продължение на 1-2 години. Не можем да кажем, че следващата година ще сме енергийно независими, но ще имаме независимост. Този газ е с 40% по-евтин. Трябва да коригираме текстовете. Нека да отпадне думата „едновременно”, но се надявам да подкрепите този текст, за да дадете ясен сигнал, че искаме достъпна цена на газа и енергийна независимост”, заключи Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
527 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини