ДКЕВР: Газът поскъпва до 5%

  • 12 юни 2012 14:22

  • 702
  • 1
ДКЕВР: Газът поскъпва до 5%
©

"Надяваме се, че след влизането в сила на договореностите с Русия за намаляване на цените на газа, че ще може да се нагнети в Чирен по-евтин газ при новите цени, така че от следващия отоплителен сезон всички потребители на „Булгаргаз”, в това число и топлофикациите, да могат да ползват нагнетен, по-евтин природен газ",  каза пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

„Необходимостта от ползване на Чирен е много важна. Ще се опитаме при определяне на новите цени да отчетем тази необходимост”, каза той.

"Определихме при действащите условия – скок на газа до 5%, при който не променяме цената на топлоенергията, ако това натрупване стане повече от 5%, то корекцията се налага, тъй като топлофикационните дружества работят при минимални приходи и, за да продължат да работят, трябва да се отчете промяната на цената на природния газ – като основен газ. Намалението на цените на топлофикациите беше постигнато в следствие анализ на всички разходи на топлофикациите и намаляване на признатите им разходи в цените и няма общо с природния газ. От тук нататък ще се добавя само ефектът на природния газ, но той ще е по-малък при това намаление", каза Семерджиев.


„В договорите с Русия за доставка на газ има конкретни количества и условия. В момента, в който ние ги имаме пред нас, ние ще преценим как те ще се отразят на крайната цена. Има много обстоятелства, които влияят на микса на цената на едро, посочи още Семерджиев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
702 1

Коментари 1

Добави коментар
АЛОООООО ИЗМАМНИКА

2012.06.12 | 21:48

1
Семерджиев, спри да мотаеш народа в България - днес кажеш едно утре друго и накрая вземеш решение в полза на монополистите !!!!

Добави коментар

Водещи новини