ЮНЕСКО: Ски съоръженията в Банско не са заплаха за Национален парк Пирин

  • 11 юни 2012 14:22

  • 1147
  • 1
ЮНЕСКО: Ски съоръженията в Банско не са заплаха за Национален парк Пирин
©

Ски съоръженията в Банско нямат негативен ефект и не са заплаха за изключителната стойност на Национален парк Пирин като обект от световното природно наследство.

Това е основната констатация в доклада на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО и Международния съюз за консервация на природата, съобщават от Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите".

Документът е изготвен след извършени проверки на място през октомври 2011 от специална мисия, начело с ръководителя на Центъра за световно наследство Кишоре Рао и Стиг Йохансон от Международния съюз за консервация на природата.
Те е трябвало да оценят състоянието на обекта и да дадат своите препоръки към 36 сесия на ЮНЕСКО, която ще се проведе в Петербург от 25 юни до 5 юли.

В доклада се казва още, че подмените на съоръженията са били извършени по подходящ начин и не могат да бъдат разглеждани като негативно влияещи на стойността на обекта от световното наследство.

Мониторинговата мисия е осъществена по сигнал на зелени неправителствени организации. Според тях смяната на ски съоръжения в ски зона Банско е увредила Национален парк Пирин и това е основание за вписването му в списъка на застрашените обекти на ЮНЕСКО.

Участниците в мисията са се срещнали с представители на Министерство на околна среда и водите, кметовете от региона, неправителствени организации и са проверили на място подменените съоръжения в ски зона Банско.

Констатациите са направени от най-авторитетните институции в областта на екологичните политики и оценки - Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО и Международния съюз за консервация на природата, който е съветнически орган и на Европейската комисия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1147 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Skior

2012.06.11 | 17:57

1
Нещо не го виждам това на сайта на ЮНЕСКО. За който не знае, "Природата за хората" е "организация", направена от Цеко и други инвеститори, за да пропагандира, че ските са панацеята за няколкото градчета, където имат интереси да застрояват.

Добави коментар

Водещи новини