Руският външен министър: Конфликтът в Сирия буди все по-голяма тревога

  • 09 юни 2012 21:07

  • 888
  • 0
Руският външен министър: Конфликтът в Сирия буди все по-голяма тревога
©

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Москва е все по-обезпокоена от конфликта в Сирия, но ще продължи да се противопоставя на външна военна намеса, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Лавров каза пред репортери в Москва, че "ситуацията става все по-тревожна". По думите му се засилва впечатлението, че Сирия е на ръба на гражданска война. Той обаче заяви, че Русия няма да промени позицията си в Съвета за сигурност на ООН и ще продължи да е против употребата на сила. По думите му Москва би приела сирийският президент Башар Асад да напусне Сирия, при положение че това стане в резултат на вътрешен диалог, а не на външен натиск, посочи Ройтерс.

"Ако сирийците се споразумеят помежду си (Асад да напусне Сирия), с радост ще подкрепим подобно решение. Но смятаме, че е неприемливо условията за такъв диалог да бъдат наложени отвън", каза Лавров.

Русия не вижда алтернатива на международния посредник Кофи Анан, водещ към мирно урегулиране, а не към насилствена смяна на властта в Сирия, посочи министърът, цитиран от ИТАР-ТАСС. Лавров отбеляза също, че Москва е сериозно разтревожена от активността на международни терористични мрежи в Сирия. По думите му, отговорност за ставащато в Сирия "носи не само правителството". "До голяма степен това, което се случва, е следствие от действията на онези, които не прекратяват финансирането на незаконните въоръжени формирования, вербуват наемници, помагат за прехвърлянето им през границата и заиграват с разни екстремисти с цел постигане на собствените си геополитически цели", отбеляза Лавров.

Руският външен министър увери, че страната му не доставя на Дамаск оръжия, които могат да се използват срещу мирни граждани. "В рамките на изпълнението на договорни задължения ние доставяме на сирийското правителство средства за противовъздушна отбрана, предназначени за защита срещу външно нападение", посочи Лавров. Русия "не доставя на сирийското правителство въоръжения, които могат да се използват срещу мирни граждани", добави той.

Последвайте канала на

БТА
888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини