Коос Ришел: Младежката безработица е 10% над средната за ЕС

  • 09 юни 2012 13:08

  • 818
  • 2
Коос Ришел: Младежката безработица е 10% над средната за ЕС
©

Младежката безработица в България е 32%, което е с 10% повече от средното ниво за Европа. Това заяви еврокомисарят по безработицата Коос Ришел, който беше на посещение в България на 8 юни, съобщава TV7.

Ришел коментира разликата в икономическото положение на страните в южната част на Европа и северните държави. По думите му, в страните с нисък процент на безработица качеството на образованието е много високо. Ето защо България трябва да се фокусира върху образователната система и най-вече върху подготовката на преподаватели, които да осигурят качествено образование на младите у нас.

Част от стратегията на ЕС включва разработването на програми за заетост, които да позволяват на младежите веднага след завършване на образованието си да започнат работа. Друг проект е под наслов "Вашата първа работа в Европа". Програмата има за цел да насърчава младите хора да търсят развитие по специалността извън собствената си държава.

В предаването "Уикенд с Миа Сантова" мерките за стимулиране на заетостта у нас коментираха Надя Василева, представител на компания за набиране на човешки ресурси, и Юлия Симеонова от национално представените организации на работниците и служителите.

Според Надя Василева основна причина за високия процент на безработицата у нас е дисбалансът между търсене и предлагане на работа. В повечето случаи качествата и уменията на висшистите не отговарят на изискванията на работодателите. От своя страна, работодателите трябва да намерят начин да привлекат младите, като направят работата атрактивна за тях.

Юлия Симеонова търси корените на проблема първо в детството, а после и в образователната ни система. Специалистът съветва от най-ранна възраст да развиваме таланта на детето, да сме наясно с какво иска да се занимава. На второ място, но не по значение, са ключовите компетенции – онези умения, които са печеливши на всяко работно място и които ни правят гъвкави и способни да реализираме потенциала си.

Току-що завършилите младежи пък могат да се възползват от атрактивните и достъпни възможности за старт на кариерата по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".


 

Последвайте канала на

818 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
zzzzzaaa

2012.06.10 | 06:08

2
Много добри програми има за скоро завършилите в момента. Държавата се заема да ти намери работа по специалността за стаж и да ти плаща за допълнителна квалификация. Много съм доволен. Съветвам младите висшисти да си разучат какво им се предлага и да подходят с доверие. Бях и аз скептичен, но взе, че се получи.
Официалната статистика

2012.06.09 | 13:45

1
Младежката безработица е 50%, а сред всички останали групи е поне 25% . Тия 11.0% които ни ги съобщават от статистиката си е стъкмистика от всякога за да се подмажат малоумните ни чиновници на премиера слънце Бойко Борисов .

Добави коментар

Водещи новини