Уникална гъба откриха у нас

  • 07 юни 2012 10:58

  • 2257
  • 0
Уникална гъба откриха у нас
© Булфото

Уникален вид гъба Zeus olympius е открита в Славянка и Пирин от експерти от РИОСВ-Благоевград, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ-Благоевград. Определянето на вида е потвърдено от учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Откритието е резултат от провеждания през последните години мониторинг на биологичното разнообразие. Локализирани са над 30 вида редки гъби, а с последната си находка експертите Росен Алексов и Красимир Граздилов включиха България в списъка на местообитанията на една изключително рядка гъба.

„Видът е открит за науката през 1986-а в Северна Гърция. Намирането на една толкова специфична гъба така късно в годините е индикация за това колко малко се знае все още за тези представители на живия свят. Включително в Европа, която е далеч по-добре изучена от всяка друга част на света”, каза главен асистент Борис Асьов от ИБЕИ към БАН.

Заради ограничения район, който обитава, и заради изключителната рядкост на гъбата Международният съюз за защита на природата (IUCN) я определи като „Критично застрашена” и я включи в една скорошна своя публикация, озаглавена „Видове на ръба на оцеляването”.

Последвайте канала на

2257 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини