Приеха доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили

  • 06 юни 2012 14:54

  • 873
  • 3
Приеха доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили
©

Парламентът прие доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2011 г. За доклада гласуваха 70 народни представители, 11 бяха против, а девет депутати се въздържаха.

В документа е записано, че през 2011 г. са постигнати реални резултати в изграждането на способности и поддържането им в необходимата готовност. Отчетени се дейности по създаването на маневрени боеспособни формирования за участие в многонационални съвместни операции, за подобряване качеството на бойната подготовка и за повишаване на оперативната съвместимост. Усилията са били насочени към поддържане на постигнатите стандарти от декларираните формирования и изпълнение на задачите по трансформацията за достигане на необходимите способности, са записали вносителите.

В доклада са очертани основните направления за формулиране и прилагане на отбранителната политика на страната през 2012 г. Усилията са фокусирани върху достигането на пълна оперативна готовност на структурите на интегрираното оперативно ниво; реформи във формированията на тактическо ниво; подготовка на батальонни бойни групи и тяхното сертифициране и прилагане на Стратегия за трансформиране на приноса за участието ни в операцията на НАТО в Афганистан до 2014 г. Ограниченият бюджет ще повлияе на сроковете и графика на изпълнение, но няма да подмени целите, задачите и приоритетите в отбранителната политика, смятат от Министерството на отбраната.

Атанас Мерджанов от Коалиция за България поиска да бъде създадена временна експертна комисия за проверка на техниката в армията. Той се аргументира с ползването само на три от общо 11 вертолета през изминалата година. Комисията по външна политика и отбрана трябва да изслуша финансовия министър, министъра на отбраната и премиера, добави той.

Венцислав Лаков от "Атака" посочи, че има много проблеми и на практика нямаме боеспособна армия. Той настоя за коренна промяна на всички документи, свързани с отбраната, включително и стратегията за национална сигурност.

Последвайте канала на

БТА
873 3

Коментари 3

Добави коментар

2012.06.07 | 11:59

3
АМи разбира се, че нямаме боеспособна армия. От Атака за пореден път са прави, а нашето болно общество за пореден път подценява важността на армията. Я си представете, че утре Турция предяви териториални претенции? Какво ще ги правим с 10 изстребителя и 10 вертолета на кръст? Трябва да изградим силна армия и за това ще гласувам за Атака
polipantev

2012.06.07 | 11:59

1
glasuvai si ama da ne misli6 4e onq smotanqk volen 6te napravi silna armiq...sega samo vdiga 6um sre6tu upravlqva6tite kogato stane vreme za koaliciq glas4eto mu zagluhva na toq pomiqr...vij edna partiq bilo to lqva ili dqsna ne moje da ni opravi durjavata spored men edinstveniq na4in e horata da se promenqt ....v momenta narodut bulgarski e stra6no prost a nai lesno se uprajnqva kontrol varhu prosti hora...vij go boiko taq tupa mutra ne moje dve izre4eniq da kaje kato horata na bulgarski ezik ama govori prosto i vsi4ki mu se kefqt i poneje mu se kefqt tova ozna4ava 4e ot 5 miliona bulgari v bulgariq pone 4 sa ebati tupite kopeleta
...

2012.06.07 | 11:59

2
Нямаме така е. Нито бази , нито самолети,вертолети , ракети и т.н ... каква национална сигурност ние сме като разграден двор .. и все пак вярвам и се доказа ,че всеки е готов дап омогне и да се включи в спасителна или друга операция (с.Бисер)както преди десетилетия ... при обявяването на балканската война пак сме нямали кой знае колко армия но бе на ниво..имаше хиляди - стотици доброволци така ,че все още има хора които ще я бранят независимо

Добави коментар

Водещи новини