Изолация от стари дънки

  • 05 юни 2012 07:38

  • 1705
  • 0
Изолация от стари дънки
©

В Англия изработват изолация на къщи от стари дънки.

Майкъл Уолш, изпълнителен директор на компанията, специализирала се в този тип услуги, разказва, че в Рошдейл, където оперира фирмата, има много компании, които се занимават със соритиране и обновяване на дрехи. Това, което ние поискахме от тези фирми, беше да отделят дънките от отпадъците. Така ние можем да ги използваме при производството на други продукти, да им дадем втори живот, казва Уолш, цитиран от БНТ.

Процесът, който вдъхва нов живот на дънките, е дълъг. Панталоните се поставят на поточната лента, след това платът се разрязва на малки парченца. Отделят се металните части, коптчетата и циповете. След като влакната се разделят, те се компресират. Трябва да се получи вид вата. Но преди да бъда използвани като ефективна изолация на дома, ватата се обработва така, че да стане устойчива на огън.

С изолация от дънков плат се работи много лесно. Освен това, този продукт е най-екологичният от всички видове съществуващи изолации. Недостатък на метода е високата му цена, разказва медиата.

Рециклирането на платове предлага много икономически решения на местно ниво. Според създателите на метода хората все повече ще насочват вниманието си към възможността да се използват възможно най-много рециклирани продукти.

Всяка година Европейският съюз отделя около 3 милиарда тона боклук. На човек се падат средно по 5 тона, от които половин тон са битови отпадъци. Освен заради природата, хората трябва да правят по-малко боклук и заради икономиката. Решението не е кой знае колко сложно – да се сортират отпадъците, да се преработват и рециклират, смятат компанията в Рошдейл.

Последвайте канала на

1705 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини