Еврото се срина спрямо долара

  • 16 юни 2011 13:43

  • 1263
  • 1
Еврото се срина спрямо долара
© Интернет

Причина за тези загуби станаха нарасналите притеснения за ескалиране на дълговата криза в Гърция. Новата схема за спасяване на страната остава неясна, а протестите в Атина срещу строгите ограничения, налагани от правителството, прераснаха в насилие.

Коментари на Ноут Уелинг от Европейската централна банка пред холандски вестник, че Европейският фонд за спасяване ще трябва да удвои размера на помощта, предизвикаха вълна загуби заради продажба на нива от около $ 1.4150, където бяха заложени много стоп поръчки.

"Инвеститорите остават притеснени, че политиците не могат да се споразумеят за мерките, които трябва да се предприемат относно Гърция. Макар че гръцката икономика е съвсем малка част от тази на еврозоната, опасенията са, че нейният фалит може да се отрази на цялата европейска финансова система", каза Кимихико Томита, валутен мениджър в State Street.

"Изглежда, че всеки е малко уплашен, тъй като не се знае кой ще финансира Европейския фонд за спасяване, ако има нужда помощта да се удвои. Това кара спекулантите, хедж фондовете и всички други инвеститори да се освобождават от евровите си позиции", каза валутен дилър в японска банка.

Еврото падна до $ 1.4093, което е най-ниското му ниво от три седмици, след като проби няколко нива на подкрепа, включително 100-дневна пълзяща средна на $ 1.4152. Това прави все по-реалистично връщането към нивата от 23 май, когато беше регистрирано ниво от $ 1.3967.

Доларът изглежда се възползва от това, че инвеститорите искат да намалят риска, печелейки дори след спада в доходността от 10-годишните американските ценни книжа до 2.94%, което е близо до шестмесечното дъно, ударено по-рано този месец заради притесненията около банките и след разочароващите данни за производството и строителството на нови жилища.

Доларът се представя добре и срещу валутите, смятани за безопасно убежище при кризи - швейцарският франк и йената. Американската валута съхранява печалбите си от в сряда и един долар се търгува за 0.8535 франка, оставяйки добра дистанция спрямо най-ниското ниво от началото на месеца (0.8320 за долар). Като за швейцарския франк фокусът остава върху коментарите, които се правят от швейцарската национална банка. Очаква се да бъде запазена основната лихва на 0.25% в четвъртък.

Срещу йената зелените пари се задържат около двуседмичния връх от 81.06 йени за долар, който беше постигнат в сряда.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1263 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Митко Китката

2011.06.17 | 02:41

1
Полезен срив,тези нива са здравословни,може и още лято е ,

Добави коментар

Водещи новини