Затварят магистрали през лятото, за да ремонтират определени участъци

  • 30 май 2012 13:00

  • 804
  • 1
Затварят магистрали през лятото, за да ремонтират определени участъци
©

В момента, в който са осигурени средствата за ремонти на мостовете, строителството може да започне веднага.

Това каза пред журналисти в парламента изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

При съкратената процедура, ремонтът на застрашените мостове, пътни съоръжения и виадукти, може да бъде започнат в момента, в който имаме наличните средства, защото дотогава не може да подпишем финансово необезпечен договор, обясни той.

Инж. Лазаров присъства на срещата на премиера Бойко Борисов с парламентарно представени политически сили за състоянието на мостовете и виадуктите в страната.

За да бъде извършен ремонтът, ще се налага затваряне на участъци от магистралата през летния период. Движението ще бъде пренасочено в едното платно.

Едното съоръжение е на 61-ви километър на автомагистрала „Тракия”, преди пътен възел „Церово” и пътен възел за Велинград, в посока Пловдив – на 2 км. преди него. Другото съоръжение е 7 км. по-напред - каза Лазар Лазаров. Не може да бъде определено - колко време ще продължи рехабилитацията, тъй като съоръженията ще бъдат възлагани на инженеринг, допълни той. Ремонтирафащата фирма, съобразно технологиите и необходимостите, които бъдат констатирани, ще си направи проект и ще изпълни строителството, обясни Лазар Лазаров.

Фирмите в България, които са специализирани, са около 10 на брой. Всички ще бъдат поканени, плюс чужди фирми, които имат голям опит в санирането и рехабилитацията на такива големи виадукти. Процедурата ще бъде на конкурентно начало и премиерът е разпоредил от следващата седмица тя да започне.

„Чисто законово, процедурата е описана, съгласно Закона за обществените поръчки, задействана е, и в момента подготвяме техническите задания. Съгласно чл. 90 на закона, при такива извънредни обстоятелства, при форсмажор като земетресение, наводнение, може да се отправят веднага питания към фирми”, каза Лазаров.

Запитан – дали сега се е запознал със състоянието на тези обекти, Лазаров посочи: Не, не съм се запознал сега. Лично даже имам изявление и пред медиите още от 2008 г., че тези съоръжения с всеки изминал ден добиват все по-критично състояние, припомни той.

„Ремонтът е планиран, само че от 2010 г. при първото планиране – тъй като са нужни около 60 милиона лв., беше направен меморандум за ново заемно споразумение със Световната банка, което беше гласувано на Министерски съвет. Има такова решение, но поради ред обстоятелства и финансова криза, това не можа да се случи и в момента минаваме към този етап. Втората крачка беше - да искаме пари по еврофондовете. И там ни беше отказано и това е третата крачка – в момента държавата да задели пари от собствения бюджет”, посочи Лазар Лазаров.

Последвайте канала на

Десислава Станева
804 1

Коментари 1

Добави коментар
Рада

2012.05.30 | 17:40

1
Господин "Асвалт паша"(Б.Борисов) не престана с тези магистрали,ремонти и т.н...Вярно,че имаме нужда от ремонти на пътищата...ама хората не ядът асвалт,време е да се погрижи и за по-важни житейски проблеми....

Добави коментар

Водещи новини