Не се очаква поскъпване на хляба

  • 30 май 2012 12:07

  • 497
  • 0
Не се очаква поскъпване на хляба
©

Няма основания и предпоставки за вдигане на цената на хляба в момента, а самун за 60 стотинки е фантастика, заяви председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Тошко Няголов пред „Дарик радио", цитиран от "24 часа". Няголов припомни, че повече от година не е имало вариации в цената на хляба, и прогнозира, че до нова реколта не би трябвало да има промяна, освен ако други фактори като ток и вода не се намесят в ценообразуването.

В момента цената на масовия стандартен хляб - тип „заводски" е около 1,20 лв. за килограм. На пазара обаче се предлага хляб и на изключително ниска цена - между 60 - 65 ст. за 700 грама, информира Няголов. Според него такива цени са фантастика и по никакъв начин не могат да покрият разходите на производителя, пише "24 часа".

„За съжаление потребителите в България избират продукта не по качеството, а по цената, а истината е, че доброто качество има по-висока цена", подчерта Тошко Няголов.

От Регионалния съюз на хлебопроизводителите считат, че нормалната цена за 700 грама хляб е 1 лев. От браншовата организация алармират, че положението в сектора е все по-тежко, тъй като много от производителите работят със стара техника, нямат възможност да инвестират в подобряване на условията или са задлъжнели към доставчиците си. Голям проблем остава и нелоялната конкуренция от сивия сектор, допълва изданието.

В последните месеци двама от 30-ината членове на браншовата организация са прекратили бизнеса си и са емигрирали в чужбина, за да търсят препитание, разказа Няголов.

Последвайте канала на

497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини