Строим затвори на лизинг

  • 29 май 2012 06:58

  • 571
  • 1
Строим затвори на лизинг
©

Няколко нови затвора могат да бъдат построени у нас на лизинг. Това научи „Монитор” от източници в правосъдното министерство. Идеята е някой частен предприемач да финансира строежа, а след това неговата инвестиция да бъде върната през годините чрез  труда на пандизчиите.

Според зам. правосъдният министър Пламен Георгиев подобен проект е възможен само след като влезе в сила законът за публично-частното партньорство.

„Имаме уверение, че изграждането на затворите ще бъде включено в приоритетни програми за финансиране", заяви зам.-министърът, чийто ресор са затворите и съдебната охрана. В министерството вече дори било постъпило първично предложение от чуждестранен инвеститор, който имал желание да вложи пари в подобен проект.

Засега обаче идеята е стопирана, тъй като министерството смята първо да извърши предпроектно проучване. То ще трябва да установи за колко затворници трябва да бъдат изградени допълнителни килии и как трябва да изглежда новият затвор. Освен това проучването трябва да покаже колко ще струва този строеж и да даде насока какъв терен ще търси министерството.

В проучването ще се включат чуждестранни експерти, които имат богат опит в изграждането на зандани. Предложение за участие в анализа е дала и френска фирма. На финала обаче от правосъдното ведомство са се спрели на консултант от Англия. Преди да започне проектът за нов затвор, чужденецът е консултирал българската държава за изграждането на пробационна система у нас.

Когато станат готови резултатите от проучването, ведомството ще прецени дали да търси инвеститор за новия затвор. „Ако това се случи, идеята е вложените средства да се възвърнат на фирмата за период от 20 – 30 години. Другите опции са да получи финансиране от Световната банка или от еврофондове”, обясни Георгиев.

Към момента от правосъдното министерство са се спрели на два терена край столицата, които да се огледат за нов затвор. И двата имота са бивши поделения на Министерство на отбраната. Единият се намира край гара Яна, а другият край Суходол. Предстои експерти да направят оценка на терените, за да се прецени кой от двата ще е по-подходящ за нов зандан. Едно от условията е край имота да не преминава далекопровод или други важни инфраструктурни обекти. Ограниченият достъп до мястото и трудната проходимост на терена също са предимства.

Въпреки че и върху двата терена има останали сгради на бившите военни поделения, те няма да се използват в новия проект на затвора и ще бъдат разрушени. По първоначалния план новото здание на пандиза ще струва около 100 млн. лева. То ще може да приюти близо 2000 затворници.

Последвайте канала на

Novini.bg
571 1

Коментари 1

Добави коментар
фадасдасд

2012.05.29 | 09:56

1
Стига с тази София бе! Постройте го във Видинско, Монтанско и т.н. където има ВИСОКА безработица. В София няма да са много желаещите да работят като надзиратели за 500-600 лева, докато в районите с висока безработица ще има опашки от мераклии!

Добави коментар

Водещи новини