Вадят нестинарството от списъка на ЮНЕСКО?

  • 21 май 2012 16:52

  • 1796
  • 1
Вадят нестинарството от списъка на ЮНЕСКО?
©

Има риск нестинарството на Странджа да бъде извадено от списъка на ЮНЕСКО. За това предупреди Ружа Нейкова от Института по етнология и фолклористика към БАН по време на научна конференция „Наследството на Странджа - национална отговорност", съобщи Фокус.

По думите на Нейкова причината е, че никой не се интересува какъв е редът на старата традиция. В последните години има спад в спазването й. Не се спазва редът за жертвоприношението, изтъкна тя.

Тя разказа, че на Аязмото край село Българи, където се провежда ритуалът, се събират всякакви хора, пиянстват, поругават извора. Тази година се планира най-дългият тиган, мръвки за Гинес и други непривични за ритуала дейности.

Учените са сигнализирали многократно местната власт и военните, но не е в компетентността на академиците да запазят ритуала, както е описан. Нещата няма да се оправят без заповед отгоре, категорична бе Ружа Нейкова.

Припомняме, през септември 2009 г. нестинарството бе официално вписано в представителния списък на ЮНЕСКО с нематериалното културно наследство на човечеството. Целта е максималното съхранение и предаване на тази хилядолетна традиция на следващите поколения.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1796 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.05.22 | 10:26

1
срането върху родното е стара българска традиция, не са ли го вкарали още в списъка на ЮНЕСКО?

Добави коментар

Водещи новини