Бижутата, направени от най-големия диамант в света

  • 18 май 2012 08:51

  • 3507
  • 0
Бижутата, направени от най-големия диамант в света
©

Празненствата по случай 60-годишния юбилей на кралица Елизабет II от възкачването й на трона продължават. В нейна чест Бъкингамският дворец организира изложба на бижута, направени от най-големия диамант в света "Кулинан".

Уникалната находка е открита през 1905 г. Необработеният камък е тежал цели 3106 карата. Диамантът получава своето име от президента на минната компания, която го открива - Томас Кулинан. Той попада в английската кралска фамилия още през 1909 г. като подарък от Кулинан за Едуард VII. Диамантът бил разделен на два големи камъка, които били шлифовани и полирани. Именно те са най-големите безцветни шлифовани диаманти без дефекти в света. По-големият, наречен "Голямата звезда на Африка", е монтиран на британския скиптър, а другият - "Втората звезда на Африка" - на императорската корона, които са изложени в лондонската крепост Тауър.

Изложбата проследява връзката на скъпоценните камъни с британските монарси през последните 100 години. Тя показва за пръв път седем от деветте големи камъка изсечени от диаманта. Те са монтирани на брошки, пръстен и огърлица, които Кралицата носи само на официални поводи, пише actualno.com.

В Бъкингамския дворец ще бъде показана и коронката "Момичетата на Великобритания". Тя е сватбен подарък на бабата на Елизабет II принцеса Виктория Мери Тек, станала кралица Мери. Първоначално била с перли, които по-късно били заменени от диаманти. Тя е сред любимите коронки на кралица Елизабет II, която я нарича "бабината коронка", защото през 1947 г. я получава от баба си за сватбата.

Много от бижута са претърпели трансформации през вековете - била е променена формата на камъните или им е направен нов обков в зависимост от модата и вкуса на кралиците или принцесите, които са ги носили.

Интересната експозиция "Диамантите: Честване на юбилея" ще бъде открита на 30 юни и ще продължи до 8 юли. След това тя отново ще бъде отворена за посетители от 31 юли до 7 октомври.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3507 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини