Интернет измамник точил дарения за болен с фалшив сайт

  • 16 май 2012 21:39

  • 922
  • 0
Интернет измамник точил дарения за болен с фалшив сайт
©

С фалшив профил във Фейсбук интернет измамник от Пловдив се опитал да припечели някой лев на гърба на болния от левкемия Йордан Стоев.

18-годишният Дани от София сам разкрил измамата още в началото на февруари и сезирал полицията. Извършител се оказал 23- годишният работник в „Химическо чистене” в Пловдив Иван Шилев, съобщи "Монитор".

„Не мога да кажа защо го направих. Нищо не съм спечелил. Нито лев. Така ми дойде на главата. Направих го за забавление може би”, каза за „Монитор” Иван Шилев. Той бил засечен по IP адреса, от който пуснал фалшивия профил. Вчера бил привикан на разпит в полицията, но след като си признал всичко, бил освободен.

„Разпитваха ме и ме пуснаха. Ама това във вестника ли ще излезе? Признах си всичко, нямаше смисъл да отричам. Направих го, но не знам защо", каза още Иван.

В края на януари и началото на февруари в подкрепа на 18-годишния Дани Стоев била създадена Фейсбук страница. Няколко дни след това болният младеж случайно попаднал на фалшивия призив към дарителите.

Погледнал номерата на банковата сметка и на есемесите и установил, че не съвпадат с неговите дарителски номера. Под апела „Да помогнем на Дани да пребори левкемията” били посочени фалшива банкова сметка и номер 18423 вместо истинския дарителски телефон 17777.

„Засякохме измамата още в началото на дарителската ни кампания в началото на февруари”, каза от Германия, където Дани е на лечение, майка му Силвия Стоева. Според близки на семейството още тогава се разбрало, че извършителят е от Пловдив. Разследването било проведено от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП. Антимафиотите се свързали с представители на Фейсбук и фалшивата страница била изтрита. От фирмата, която администрира краткия номер, блокирали възможността да се изпращат есемеси.

Така Шилев не успял да припечели почти нищо. Междувременно антимафиотите попаднали на още един профил във Фейсбук, създаден също от Иван Шилев, който бил със същата цел – да припечели някой лев от състрадателни дарители.

Вчера домът на Шилев е бил претърсен, а компютърът му иззет, за да се провери съдържанието му, казаха от районната прокуратура в Пловдив. Оттам уточниха, че е образувано разследване за измама.

Междувременно стана ясно, че Дани е на път да се пребори с коварната болест. Преди две седмици в Германия е претърпял успешна трансплантация, след която вече показателите му се подобряват. Очаква се да остане в чужбина до октомври, съобщиха близки на семейството му.

Последвайте канала на

Десислава Станева
922 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини