Съдът отново пита финансовото министерство за Мария Мургина (обновена)

  • 16 май 2012 10:44

  • 1238
  • 0
Съдът отново пита финансовото министерство за Мария Мургина (обновена)
© Булфото

Състав на Софийски апелативен съд гледа делото срещу бившия директор на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина.

Мургина бе обвинена за злоупотреба със служебно положение, както и за подаване на декларация с невярно съдържание. Тя е обвинена и в това, че е отправяла заплахи към тогавашната директорка на Териториална дирекция на НАП-Силистра Милена Цолчовска, като се е опитала да я принуди да подаде молба за напускане.

През януари 2011 г. Софийски градски съд осъди Мургина на 4 години затвор. Съдът призна за виновна Мария Мургина по обвинението, че в качеството си на длъжностно лице – изпълнителен директор на НАП, е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконни указания на Лидия Андреева – главен инспектор в НАП, да извърши промяна в ревизионен доклад на дружество в Плевен с цел набавяне на имотна облага. По това обвинение съдът осъди Мургина на 4 години лишаване от свобода, както и 6 години да не заема ръководна държавна длъжност.

Мургина беше призната за виновна и по обвинение, че е принудила служителка на данъчната админситрация в Силистра Милена Цолчовска да подаде жалба за напускане против волята й. Бившият директор на НАП беше оправдана по останалите две обвинения срещу нея.

По делото днес бе разпитана свидетелката Лидия Андреева, главен инспектор в НАП. По думите й, на среща-разговор, на която е присъствала и Мария Мургина, е изготвено писмо, с което й е обяснено с писмено указание как да напише ревизионен акт. Свидетелката посочи, че няма пряк натиск върху нея от страна на Мургина, но тя е получила писмено нареждане от директора на НАП, т.е. становище на методолозите, как да напише ревизионния акт и се е съобразила с него. Съдът прие и счетоводна експертиза на вещите лица Николай Гергов и Десислава Миладинова за дейността на плевенска фирма.

Софийски апелативен съд определи да се направи ново запитване до Министерство на финансите относно дейността на Националната агенция по приходите (НАП) по делото за злоупотреби. Справка от Министерство на финансите относно становище на бившия министър на финансите Пламен Орешарски до бившия премиер Сергей Станишев вече е искана, но в свое писмо Министерство на финансите отговоря, че не могат да дадат отговор на запитването.

Поради това, че делото е неизяснено, съдът определи да се направи ново запитване с копие на становището и отложи делото. Следващото заседание ще бъде на 20 юни от 9.00 часа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини