Роумингът в ЕС поевтинява от първи юли

  • 10 май 2012 14:52

  • 939
  • 0
Роумингът в ЕС поевтинява от първи юли
©

Цените за използване на мобилни телефони, смартфони и таблети при пътувания в рамките на Европейския съюз ще паднат от 1 юли. Това предвижда предварителното споразумение между депутатите и държавите-членки, което беше гласувано от Европарламента днес.

Според новите правила клиентите ще могат да закупуват роуминг-услуги от доставчици, различни от тези, които им предоставят услугата в границите на собствените им държави.

Законодателството отваря пазара за нови участници, което ще насърчи конкуренцията и съответно ще доведе до намаляване на цените.

Eдноминутно обаждане ще струва 29 евроцента, а до две години цената трябва да падне още повече - 19 евроцента. В момента минута разговор в роуминг струва 35 евроцента.

Текстовите съобщения също ще поевтинят, като сегашната цена от 11 евроцента ще се понижи на 9 евроцента от 1 юли тази година и на 6 евроцента през 2014 г.

Намалението на тарифите ще бъде най-осезаемо за таблетите и смартфоните, ползващи пренос на данни за сърфиране в мрежата и електронна поща.

Последвайте канала на

Novini.bg
939 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини