Иван Гарелов: В Гърция може да има нови избори през юни

  • 07 май 2012 07:44

  • 1085
  • 0
Иван Гарелов: В Гърция може да има нови избори през юни
©

Изборите във Франция и Гърция са съдбоносни, тъй като определят бъдещето на Европа. И двата вота се провеждат в условията на криза. Освен това въпроса за емиграцията става вече определящ, след като във Франция Марин льо Пен взе близо 19% от гласовете, а в Гърция в парламента влизат неонацистите от Златна зора.

Това каза пред БТВ журналистът Иван Гарелов. Сега единствената възможна коалиция е между Нова демокрация и ПАСОК, тъй като са единствените, които подкрепят споразумението с ЕС. Крайната десница в лицето на Златна зора е част от хунтаджийската прослойка, които обаче печелят на вълната на евроскептицизма и антиемигрантската вълна.

Те са напълно компрометирани и вероятността да се включат в бъдещото управление е нищожна, посочи Гарелов. Той припомни, че в Гърция политическата система почти изключва коалицията. Избирателният закон е такъв, че първата партия получава бонус 50 депутатски места. Затова обаче трябва да са минали 30%, а нито една партия не достигна тази бариера. Патовата ситуация може да доведе до нови предсрочни избори през юни, смята Гарелов.

Според политолога Антони Гълъбов един от най-големите изводи от изборите в Гърция е, че управляващите елити вече нямат достатъчно легитимност и хората спират да могат да бъдат управлявани. Гръцкото общество в момента е изключително солидарно и можем да се поучим от тях.

Последвайте канала на

Novini.bg
1085 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини