Любен Корнезов: От 11 правителства нито едно не намери кураж да сътвори Закон за българския език

  • 02 май 2012 10:33

  • 910
  • 1
Любен Корнезов: От 11 правителства нито едно не намери кураж да сътвори Закон за българския език
©

Проблемът с езика стои, защото той е част от нашата държавност и без български език няма държавност.

Това каза от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов, който е вносител на един от двата законопроекта за Закон за българския език.

"Осъзнавам, че Законът за българския език не е панацея. Тази материя е много деликатна. Въпросът с българския език е от съществено значение за българската нация", добави той.

Според него Конституцията задължава Народното събрание да приеме Закон за българския език, като идеята е да има специален закон, а не множество от закони. "Трябваше такъв закон да бъде приет три години след приемането на Конституцията през 1991 г. Този срок отдавна е изтекъл. Оттогава досега в новата ни история има 11 правителства и нито едно от тях не намери куража да сътвори и внесе в парламента Закон за българския език. Законът не е речник. Той е държавнически проблем. Езикът е основен, градивен елемент на нацията. Има 111 закона и 425 подзаконови нормативни актове, които в една или друга насока говорят за българския език. Проектозаконът, който ви предлагам, развива конституционния принцип, че официалният език е българският, както и че изучаването и ползването на българския език е право, но и задължение на всеки български гражданин", заяви Корнезов.

В законопроекта за закон за българския език се предлага създаването на нов орган – Комисия за опазване и развитие на българския език и негови членове трябва да бъдат изтъкнати специалисти – писатели, журналисти. "В много държави въпросът с езика е уреден със специални закони за езика – Франция, Полша, Литва, Латвия. Трябва закон – така, както е в болшинството държави. Това не е първият опит да се регламентира този въпрос за българския език. Досега има общо 12 закона, 9 цялостни и 3, които частично решават въпроса. Два от тях са мои. Нито един от тези 12 закона не е допускат до разискване в пленарна зала", каза още депутатът от левицата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
910 1

Коментари 1

Добави коментар
camo iadete

2012.05.02 | 19:43

1
i piite i pari poly4avate GADOVE

Добави коментар

Водещи новини