Сколопендери хапят варненци

  • 30 април 2012 13:58

  • 33049
  • 25
Сколопендери хапят варненци
©

Няколко варненци, ухапани от сколопендер, са потърсили помощ в клиниката по токсикология във Варна от началото на месеца.

Със затопляне на времето, се увеличават случаите на ухапани от различни насекоми варненци, съобщава доц. Петко Маринов, лекар в клиниката по токсикология към Военноморска болница – Варна. Към момента най-много са тези, които са имали нещастието да бъдат ухапани от сколопендер, което членестоного представлява голяма стоножка.

Ухапаните са изписани за домашно лечение и няма пациенти, които да са имали усложнение. Ухапването обаче е много неприятно и болезнено. На мястото се получава голям оток, а болката е непоносима. Риск за здравето на хората няма, успокоява специалистът. Освен от сколопендери, варненци търсят помощ от токсиколозите след ухапване от пчели и оси. Техният брой обаче е значително по-малък. Все още няма случаи на натравяне с гъби.

През изминалите два почивни дни, в клиниката по токсикология са били приети трима пациенти. Двама от тях са били с алкохолни натравяния, като става въпрос за мъже на възраст 25 и 50 години. И двамата са освободени за домашно лечение. Третият пациент е жена, получила алергична реакция от медикаменти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
33049 25

Коментари 25

Добави коментар
Скрипя

2013.11.13 | 23:46

21
На туй му викаме Скрипя и на полигона в Змеево и на още един доста по голям полигон но забравих къде беше, където се изпитват атомни оръжия - леки, не тежки, но те са достатъчни. А ето за какво говоря сега, голяма черна отровна скрипя с жълти крака, но голяма като змия - голяма змия, не малка змиица. Докато служих в казармата и бяхме изпратени на полигона където имаше и руснаци и американци, една от тези мутирали чудовища влезе в палатката ни. Успяхме да се измъкнем но след това никой не можеше да заспи повече. Беше огромно хора и като казаха че е отровно абе като се сетя и настръхвам какъв ужас беше.
nekyv

2018.03.27 | 11:55

25
Абе че е скрипя скрипя е ама ... Атомни оръжия, американци, руснаци ... Спри малко филмите а :D
авторът Константин Тодоров

2018.03.27 | 11:53

24
Аз съм гаден сколоПендер, всеки шиба ме в дупендер. Правя се на журналист, но не ставам и за глист.
Вожд на маите

2018.03.27 | 11:52

23
Радио НЕМЕЗИС с послание към народа за двайсет и първи декември тази година - Апокалипсиса настъпва с всеки изминал ден! Началото на края - Милиарди сколопендъри ще атакуват хората по нервната система и ще влизат винаги през крачолите за да ви ухапят по прасеца и с ухапването получавате бонус-натравяне на кръвта, демек ако сте с пола или рокля няма за кво да се притеснявате, няма да ви ухапят. Не носете сандали, щото сколопендрите атакуват най-вече дъртия пръст на крака тоест слагайте метални обувки за предпочитане доспехи. Няма да сте толкова секси, колкото ще сте със сандалите, но нали здравето е най важното нещо на света (според мен парите са най важното нещо на света, но някои са слепи и трябва да си отворят очите а не задниците). И това е първата вълна, която вече е в начален стадий. От средата, та чак до края - Астероид ще се засили срещу планетата Земя. Спокойно, американцити ще го разбият, но не бързайте да се радвате. Милиони земетресения ще сцепат планетата и ще я напукат като предно стъкло на катастрофирал автомобил. Тогава (ако сте още живи) ще ви посаветвам докато земетресенията отминат още от сега да излетите във въздуха с вертолет и да чакате да свърши горивото. Вулкани ще клокочат навсякъде по земното кълбо и ще се опитват да ви докопат,и от там нанататъка вече всякое се спасява как може. И най важното световна икономическа криза която вече е в ход ще предизвика трета световна война.Цените на петрола и на електричеството се вдигат всеки ден докато на хората не им писне (говора за тия по света, щото българина обича да е кротък кат овца докато му е вкаран вътре) и не вземат да се целят с атомни бомби, да не говорим че една модерна атомна бомба паднала в централна европа, ще се усети чак в Китай. Краят - Не искате да го знаете! Но мили хора, вие се не плашете, защото един ден всички ще умрете. Благодаря за вниманието за мен беше удоволствие

2017.07.29 | 15:20

22
"Сколопендрата (Scolopendra) род многоножки, чиито представители Scolopendra cingulata Scolopendra gigantea са най-големите представители на стоножките на територията на България." Така че, това насекомо се нарича Сколопендра. А сколоПендер се нарича този дето е писал статията.
дон пепе

2013.05.13 | 22:01

20
Леле това ако знаете какво е гадно в Бургас ми мина по крака ама такъв скок направих, жена ми е бургазлийка ми обясняваше че било абсолютно безопасно те му викат "мокрица', като малка змия е тая гадост
Природозащитник

2012.05.05 | 22:40

19
Не са виновни сколопендерите. Виновни са хората. Веднага да се дадат повече права на сколопендерите! Бързо някой да осъди България!!! Бързо!!! Щом сколопендера е стигнал чак до там да ухапе някой, значи му е причинен нечуван стрес. Веднага да се накажат ухапаните хора (особено ако са българи) и да се учреди комисия за защита правата на милите сколопендери!

2012.05.02 | 17:19

18
държавата е пълна с глупендери само тия ни липсват сколопендери!

2012.05.02 | 17:19

17
К'ва е таа гнасна твар бе,т'ва е като от филм на ужасите

2012.05.02 | 17:18

16
изродския инсект получава 10 за дизайн от мен

2012.05.01 | 12:47

5
боко тиквата е виновен ,че се появиха тез гадинки,тряя да се гласува за станишев той ще ги умори)))))))))))
emil1

2012.05.02 | 01:57

15
toq stani6ev i pederaz nqma da glasuva za nego stani6ev da si hodi ot koqto durjava doide unas da se pravi na nqkuv v parlamenta samo boiko borisov

2012.05.01 | 18:29

6
боко умори хората комуниста ще избие и насекомите..още един комунистически мандат и жив сколопендер няма да остане)))))))))))))))

Добави коментар

Водещи новини