Македонските медии: България е "Мексико на Балканите"

  • 27 април 2012 12:13

  • 1673
  • 0
Македонските медии: България е "Мексико на Балканите"
©

„Злоупотребявай с държавни пари, избягай в България и почувствай се българофил, заедно с обвинение, че Македония върши политическа репресия към хората с българско самосъзнание”.

Това пише македонския всекидневник ”Капитал” в материал, озаглавен „Кой има полза от липсата на двустранен договор за екстрадиция с България”.

„Македонските граждани, които са обвинени, че са направили престъпление виждат на България като на „Мексико на Балканите” и след като направят престъпление или разберат, че се преследват от властите заминават за България и започват да играят на картата на националните чувства, които се появяват внезапно”, пише вестникът.

Изданието посочва, че последния македонски „бежанец” е бил Зоран Даневски, който беше управител на един от най-големите земеделски комбинати в Македония – „Джумайлия” и е обвинен за злоупотреба на 1,5 млн. евро държавни пари.

„Изчезна зърното от държавния резерв, а веднага след това изчезна и той – отпраши за България, където малко след това беше открит и арестуван.

Но старата болка – проблемите с екстрадицията на нашите заподозрени – отново се появи. Съдът в Благоевград трябва да реши дали Даневски ще бъде екстрадиран в Македония. Неговата защита иска да се докаже връзка с бившия премиер Любчо Георгиевски и точно заради това и неговото българско самосъзнание в Македония не можело да му се съди справедливо.

Пред този проблем Македония е изправена няколко пъти. Въпросът е кой е виновен за това, че с години не може да се издейства уважаване на международните правила? Със Сърбия, Хърватия и Черна гора Македония подписа договор, съгласно който може да бъдат екстрадирани собствени граждани ако се издирвани от другите страни за корупция или организирана престъпност. Защо Скопие и София не подпишат такъв договор? Защо България и не знае за такъв договор?”, коментира изданието.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1673 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини