Бебетата плачат на различни езици

  • 25 април 2012 16:13

  • 1354
  • 0
Бебетата плачат на различни езици
©
Пеленачетата започват да възприемат своя първи език още докато са в корема на майка си. Това предполага изследването на група германски учени. 

„Важното откритие на нашето проучване е, че не само човешките бебета могат да плачат по различни начини, но и че предпочитат да произвеждат тези видове мелодики, типични за заобикалящия ги език, който са слушали още в предродилния си период, през последното тримесечие на бременността", казва Катлийн Вермке. 
 
Противно на общоприетите теории, тази информация подкрепя важността на бебешкия плач за зараждането на езиковото развитие, пише "Списание 8", позовавайки се на "Science Daily".
 
Човешките ембриони са способни да запомнят звуци от външния свят през последните три месеца от развитието си, като са особено чувствителни към строежа на мелодията както в музиката, така и в езика. Новородените предпочитат гласа на майка си пред други звуци и възприемат емоционалното съдържание на речта посредством интонацията на майчината реч. Тези ранни умения, както и способността да различават езици и да отчитат разликите в говора, са базирани основно върху мелодиката. 
 
Екипът на Вермке записва и изследва плача на 60 здрави новородени деца, 30 от които са родени във френскоговорящи семейства, а други 30 - в германски семейства. Записите са правени, когато децата са едва на 3 до 5 дни. Анализът разкрива ясни разлики във вида плач на бебетата, базирани върху майчиния им език.
 
Френските пеленачета са склонни да плачат с ритмично издигаща се мелодия, докато германските предпочитат мелодии с понижаващи се височини. Тези разлики са съществени в звученето а двата езика изобщо, казва Вермке.
 
Новородените вероятно са инстинктивно подтикнати да имитират поведението на майките си, включително и езика, за да я привлекат и да създадат връзка. Тъй като мелодиката е единственият аспект от майчиния език, който бебетата са способни да имитират, тя е изключително важна за овладяване и вероятно затова я наблюдаваме от толкова ранна възраст, обясняват учените.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1354 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини