Депутатите се скараха заради Закона за конфискация на имущество

  • 25 април 2012 13:14

  • 671
  • 1
Депутатите се скараха заради Закона за конфискация на имущество
©

Законът за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, скара депутатите още със самото си заглавие.

От сутринта Народното събрание обсъжда дали по този закон ще се отнема незаконно имущество или всяко имущество, за което не е ясно, с какви пари е придобито. Управляващите се аргументираха с настояването на Европейската комисия в България на всяка цена да се приеме такъв закон.

От опозицията оспорват текста, според който имущество ще се отнема без влязла в сила присъда за извършено престъпление.

Текстовете, внесени от ГЕРБ, предвиждат на такава проверка да подлежат граждани, срещу които има повдигнато обвинение и които притежават имущество над 250 хиляди лева, придобито през последните 10 години.

Според опозицията обаче текстовете на закона дават много по-скандални основания за започване на проверка и конфискуване на имуществото - като административни наказания и дори престъпления, които не предвиждат затвор.

„Вярно е че тази мярка за конфискацията без влязла в сила присъда е нова и за Европейския съюз, но има много ясен каталог от престъпления - от организирана престъпност, корупция и тероризъм и това е основанието да се започне процедура,” каза правосъдният министър Диана Ковачева.

„Този закон е правен абсурд, пълен с нелогични и странни конструкции, който ще създаде колосални проблеми не само на гражданите но и на органите, които ще трябва да го прилагат,” коментира депутатът Мая Манолова от Коалиция за България.

Последвайте канала на

671 1

Коментари 1

Добави коментар
hahaha

2012.04.26 | 22:50

1
Този закон е изготвен и се гласува от неграмотници. И не е единственият. Сериозно ли тези идиоти (в лицето на това, което наричат държава) си мислят, че могат да се справят с който и да било (не много, а само средно интелигентен) човек, решил да изкара пари. А да, ако го приемат, комисионните за изпиране на пари ще се вдигнат, от което също може да има полза. П.С.-само идиотите перат пари, като плащат данъците за тях.

Добави коментар

Водещи новини