Девет хиляди седмокласници завършват тази година в София

  • 25 април 2012 12:18

  • 1063
  • 0
Девет хиляди седмокласници завършват тази година в София
©

Близо 7900 са местата за седмокласници в профилираните и професионални гимназии след 7 клас в столицата, съобщи за БНТ началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева.

Учениците, завършващи 7 клас пък са 9 хиляди, което е със 660 деца повече от миналата година. Тази година изпита по български език е на 21 май от 10 часа, а по математика на 23 май. В същите дни, но от 8 часа са матурите за 12 клас.

Като се има предвид, че местата в гимназиите са с 2 паралелки по-малко, а седмокласниците повече от миналата година, тази година се очаква по-голяма конкуренция при кандидатстването след 7-ми клас. Двете паралелки по-малко са в сферата на професионалното обучение. Броя на местата в елитните гимназии остава същия като миналата година. Тази година ще има и нови паралелки -"Цифров дизайн и медии " в 134 училище, "Автомобилна мехатроника" - в Професионалната гимназия "Хенри форд".

За трета поредна година изпитът след 7-ми клас включва два модула - тест, като външно оценяване, и преразказ или по-трудни задачи, като изпит за гимназиите. Тази година се увеличава броят на въпросите с отворен отговор в теста по математика, за да се доближим до международното външно оценяване ПИЗА. И тъй като за решаването на тези задачи ще трябва повече време, въпросите от първия модул по математика намаляват от 25 на 20, а от втория, по-труден модул - от 5 на 4. От изпита по математика след 7-ми клас ще отпаднат темите за квадрат, трепец и равнобедрен трапец, защото материалът не може да се вземе до датата на изпита.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1063 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини