Основната причина за бедността е ниската заетост

  • 24 април 2012 09:44

  • 1632
  • 13
Основната причина за бедността е ниската заетост
©

В България основна причина за бедността не са заплатите, а ниската заетост.

Фокусът изцяло трябва да се пренасочи към новите работни места. Това заяви Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика, в интервю за БНР, „Преди всички”. По думите му, трябва гъвкаво законодателство. "Със скачане на осигурителните прагове на практика всеки работник струва повече на работодателя", каза още Ганев.

Според Камен Колев, заместник-председател на БСК, е загуба на ресурс това, че по-голямата част от завършващите висше образование започват работа на места, където не се изисква съответната квалификация. Голяма част от фирмите са пасивни. Необходими са нормативни поправки, за да се осигури преход от обучение към заетост. Това включва поемане на определени разходи за определен период. Трябва да насърчаваме добрите инициативи. В Стопанска камара сме се ангажирани да създадем онлайн система за стажове. Разработваме платформата и започваме да я пълним. Сред нашите 40 000 членове, пък и извън тях всеки трябва да е заинтересован да предложи стажантски места, смята Камен Колев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1632 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Бичето

2012.05.30 | 09:16

13
"В България основна причина за бедността не са заплатите, а ниската заетост." => Истината е, че и двете заедно са причина за бедността явно пак някой който не знае що е то бедност я е писал тая статия и се упражнявал да разсъждава при положение че не му се отдава !
БЕСНИЯ НАРОД

2012.05.30 | 09:16

12
Всички Вие съсипахте всичко в тая държава поради некомпетентност и лакомия !
The Observer

2012.04.29 | 20:47

10
Много ми е интересно кой ще инвестира че да се появят нови работни места поне за част от безработните ( имам предвид за образованите от тях ) ?
Заминаващ

2012.04.29 | 20:47

11
Аз не бих заложил на родните бизнесмени те са доказали че се вълнуват единствено и само от това как и от къде да вземат или да им дадат я пари я нещо друго ) примерно данъчна амнистия или кредит който да не върнат никога ).
!?

2012.04.29 | 20:46

9
Това твърдение не е вярно! Много от работещите трудно свързват двата края, понеже за да ходиш на работа правиш допълнителни разходи (транспорт, храна, риск от заболявания, обувки, дрехи и пр.) и при мизерните заплати е много трудно да не бедстваш.
Линкълна Варненски

2012.04.29 | 20:43

2
Мой роднина ходи на подобен стаж преди около 6 години ( май беше не съм сигурен ) във една фирма ( той е със техническо образование ) и на стажа само го използваха за черноработник измий тук,боядисай там и т. н. и нищо не му показаха кое как работи , как се обслужва или как се ремонтира (да не говорим че през цялото време този към който бил прикрепен да го обучава все си намирал извинение да го няма или да не отговаря на въпроси) накрая му спретнали изпит на който той се провалил след като не отговорил на нито един от практическите въпроси ( познайте защо ? ) и когато се защитил, че не е бил обучен са поискали да върне парите за стажа и го уволнили . По късно намери работа във една фирма която го взе за само 3 месеца и сега е без работа от 2 години и половина и едва ли ще се навие пак да ходи на поредният безсмислен стаж ?!
минаващ

2012.04.29 | 20:46

8
Абе научете се кога се пише ВЪВ и кога В, кога СЪС и кога С . Ти май си един и същ многознайко.
Античалга

2012.04.29 | 20:46

7
И аз ходих на такъв стаж и обучаващият ми сервира че той нямал интерес да ме подготви защото със това че аз говоря чужд език и ползвам компютър го било страх да не си загуби работата и да не си намери друга докато аз съм можел да си потърся работа и във чужбина къде на него няма да му дадат такава точно никога и ми претупа стажа и накрая и мен ме скъсаха на практическият и мен ме уволниха на чиновниците във бюрото по труда въобще не ми обърнаха никакво внимание , че и ме отписаха на всичкото отгоре от списъците и сега си търся работа сам по обяви и със приятели .
И аз имам такива наблюдения .

2012.04.29 | 20:45

6
Според мен случая от живият живот който си споделил е доказателство че програмите за преквалификация се използват твърде умело от частният бизнес във България . На стажантите се струпва цялата мръсна, опасна, тежка или "залежала" работа за която чорбаджията не желае да плаща, не може да намери персонал или не може по различни причини да застави щатните си служители да я свършат и за да си намери извинение да се освободи от стажанта когато вече не му е необходим ( затова му претупва обучението ако въобще има такова силно се съмнява въобще да има обучение ) и накрая му прави изпит проформа след като и на децата е ясно че стажанта няма как да се справи успешно със него и да покрие изискванията и остане на работа във фирмата . Подава данни към бюрото по труда че кандидата (е тъп,мързелив и т. н. ) се е провалил и разчита че от там няма да проверят случая или ще го удавят във чиновнически фокуси за избягване на отговорност . кандидата ще продължи да е без работа и да се води обезверен безработен или нещо още по екзотично работодателят ще е доволен, чиновниците просто ще преминат на следващият случай във списъка и всичко ще си продължи по старому след време работодателят ( като понатрупа работа ) пак ще го направи познатият вече номер но вече на нов стажант ще получи пак пари по програмите за заетост или държавата пак ще плати заплатата и осигуровките на стажанта и т. н. със години ще се случва едно и също .Въобще не се учудвам, че е възможно такова нещо във нашата родна татковина:(.
Гражданчето

2012.04.29 | 20:45

5
Масово във България стажовете и курсовете за преквалификация се водят от хора на години ( пенсионери по методи и технологии от времето на соца ) и със средно образование включително и на инженерите ( а според Европейските закони инженери се обучават само от други инженери, а обучението и изпитването от лица със средно образование е незаконно интересно някой обръща ли внимание на този факт въобще ) . Материалната база на школите във които се провеждат стажове и курсове за безработни е във трагично лошо състояние и това не се контролира ли се контролира само проформа колкото да се отчете дейност като се изпращат на проверка хора които си нямат и минимална представа какво им показват ( дали това което виждат е тренажор за обучение или е купчина скраб на никой от проверяващите не им прави впечатление да не говорим че при атестация лаболаторният стенд или тренажора трябва да функционира и да се демонстрират основните му функции пред проверяващите от комисията по оценяване на школата която се проверява .
gogo

2012.04.29 | 20:44

4
В досегашните стажове и курсове за обучение няма нито една адекватна на нуждите на българите със висше образование всички са насочени към тези от нас които са без образование или имат поне основно , дори за хора със средно образование са доста ограничени като брой и като професии да не говорим че се провеждат обучаващи курсове от фирми които първо нямат нужната материална база , нямат преподаватели и най накрая претупват обучението и дават сертификат за успешно завършен курс на обучение на всеки стажант или курсист и всички са щастливи само дето това не решава проблема ( безработните продължават да са си неподготвени само че някой някъде е усвоил едни пари и ги е отчел и не подлежи на контрол или санкции в крайна сметка пак безработните са прецакани, а не системата която не работи въобще ).
()

2012.04.29 | 20:43

3
"Според Камен Колев, заместник-председател на БСК, е загуба на ресурс това, че по-голямата част от завършващите висше образование започват работа на места, където не се изисква съответната квалификация." повечето дълго време не започват никъде а малкото които започват ( тези които нямат гарантирано работно място със връзки ) работят със години нещо което ги държи просто живи и ги озлобява максимално като повечето рано или късно имигрират като около 75 % от тях няма надежда да се върнат отново в България никога вече ( поради много причини ).
4i4o go6o

2012.04.29 | 20:43

1
Тая работа със обучаването на кадри и после наемането им на минимална заплата докато не напуснат или не избягат във друга фирма която им дава малко по-висока цена ( не повече от 20,50 или 100 лева ) за труда си или направо във чужбина ако намерят възможност за това тая опера сме я гледали и вече не ние интересна ( идеята е доста стара "рибата я знае" и вече не се лови на въдицата ) защо на някой мозък не му хрумне някоя по-добра идея и тогава да дава акъл ама някоя която ще върши работа и няма да е само във интерес на бизнеса или на държавата ( така че да реши проблема или поне да до смекчи значително вместо да си разтягате локуми докато ние се чудим как да оцелеем а ?

Добави коментар

Водещи новини