КНСБ изчисли месечната издръжка на 4-членно семейство на 2189 лв

  • 20 април 2012 10:23

  • 2849
  • 8
КНСБ изчисли месечната издръжка на 4-членно семейство на 2189 лв
©

С 2% е нараснала издръжката на живот през първото тримесечие на 2012 година, а на годишна база с 3,6%. Общата сума на издръжката на един човек в четиричленно домакинство вече е 547,40 лв. на човек. За цялото семейство нужната сума е 2189,60 лв.

Пред БНР директорът на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ Любен Томев отчете, че има стабилизиране на бедността на ниво около 23%, което е доста висок процент.

Основните фактори, които влияят върху нарастването на издръжката на живот, са новите акцизи върху природния газ за стопански нужди, поскъпването на петрола в световен мащаб, увеличението цената на природния газ и разбира се цените на хранителните стоки, които също бележат значителен ръст от 2,6% през първото тримесечие.

Притеснителното е, че едно от сериозните пера в домакинските бюджети – за осветление, отопление, енергия, са нараснали със 7% на годишна база. Бензин, моторни и смазочни маса – 9,1% само за тримесечието. При бензина това е 12,7% само за 3 месеца, дизеловото гориво – със 7,2%.

Всичко това са разходи, които са второто по значимост перо след хранителните стоки в домакинските бюджети. Това е притеснителното, защото в условия на криза имаме такава сравнително висока инфлация и то цени на стоки и услуги, които касаят средните и дори и бедните българи.

Ако погледнем в годишен разрез – през 2011 г. в следствие точно на тези неблагоприятни тенденции, общият доход на едно лице от домакинство е спаднал в реален израз с 0,9% спрямо 2010 г., средната пенсия е намалила покупателната си способност с 3,1%, минималната пенсия – с 4%, коментира експертът.

Единствено минималната работна заплата запазва покупателната си способност и то благодарение на увеличението от 1 септември миналата година. При средната работна заплата имаме нарастване от 4,4%, но тук отбелязваме структурния ефект, който влияе, т.е. свиването на заетостта, излизането предимно на неквалифицирана работна сила от заетост, което изкуствено повишава средната работна заплата, посочи Томев.

Отчита се и тенденция на спад в промишленото производство. Спада също инвестиционната активност с 2,6%. И износът бележи негативна тенденция. Наблюдава се и продължаващ спад в потреблението – нови 6,4% е намаляло потреблението през февруари. Не е нормално при спадащо потребление да се повишават цените.

Последвайте канала на

Novini.bg
2849 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
садсадеяс

2012.04.22 | 18:54

8
2189,60 лв. Интересна сума, така като гледам наистина е доста добра сума за един месец. За съжаление в малките и средните градове едва 10% от хората получават доход над 1 000 лева на месец т.е. останалите 90% от тези хора получават по ниски доходи. Така ако използваме повече логика на 4 членно семейство се падат под 1 000 лева на месец т.е. по 250 лева на човек(тук сметките малко съм ги завишил макар и да знам, че нормалната заплата е 400 лева за средните градове). Какво излиза от всичко това, че ако искам да имаме месечен доход от 2189,60 лв. трябва да отидем в големия град и да си намерим изключително престижна работа(най-добре политик седиш и си пиеш кафето по цял ден, четеш вестник, разписваш малко документи и взимаш 3 000 доход). Ако този вариант не е по силите ви за този доход от 2189,60 лв. трябва да отидете в чужбина, там лесно се изкарват по 2 000 - 3 000 евро заплата( това е едно от най-ниските възнаграждения в повечето страни в европа). С няколко думи, ако искаш да живееш спокойно еби майката на тази разрушаваща се държава и бягай в чужбина.
xi

2012.04.22 | 18:53

7
Това наистина е реалния доход на едно четиричлено семейство което трябва да получава за един месец г-н Борисов и г-це Дянков,ще кажете ама няма пари ,ми просто е спирате проектите от който крадете и се превръщате в социално правителство и докрая на мандата ви положението на българите ще е такова за да ви изберат пак ,а след като се получават такава доходи поне 50 % от населението на България хазната ще се напълни ,фискалния резерф ще се върне даже ще има и отгоре можеби за 2 години ще стане 10 милиарда и е то ви кризатра е далеч от нас,обаче за да стане това като повишите доходите трябва всики да си плащат данаците включително и държавните служители полицай,воени държавна адмидистрация,защото това в момента е нищо държавата да плаща данаците на държавните служители по време на немотия.Г-це Дяков проста математика е финансовия ви ресор,просто се искат топки ,а не дупе .Направете това и ще видите ефекта какъв ще огромен за Българската икономика ,Българина като има пари харчи господа,строй, работи,живее и си огажада което значи обороти и повече данъци в хазната
ДО КОГА

2012.04.22 | 18:52

6
Както писах в предишните си коментари гладът едвам сега започва. Ще става все по-трудно и по-трудно. Тази зима ще има много глад и студ. ЧЕСТИТО ГОСПОДА РАБОТЕЩИ БЕДНИ и другите граждани. Поне да бяха чели това което писах и какво препоръчвах за да не се случва това ама нейсе коне с капаци. Пак се прави експеримент. Но дали е така или България ще е първата страна показала ОТЛИЧНИ резултати пред Европейските си партньори, но на цената на какво. Унищожен е бизнеса за да може европейските фирми да си продават стоките тука. Превръщането ни в консуматори с цел да сме зависими. Не се дава възможност дори и на тези които искат да създадат някакъв бизнес. Банките - лихвари унищожават всяка идея в зародиша и с големите лихви. Настъпва време разделно. Избягване на нежеланата ситуация: увеличаване доходите на работещите с 25-30% за да може след нова година да се увеличат и пенсиите. Намаляване лихвите по кредитите на 4.5-5% на годишна база. Целта е да се освободят пари в консуматорите за да може да се завърти колелото на икономиката, а сега какво е. Строим си някакви магистралки и пълним дупки с цимент, но защо. Защо нещо което може да се отложи във времето за да се стабилизира обществото не се отложи. Стига с тази суетност- да режим лентички и да откриваме или закриваме обекти. Искам да кажа на управляващите и по точно на премиера, че не той строй тези магистрали , а ги строи българския народ или по - точно работещите бедни и то с пари не на правителството , а на народа. Затова, че народа иска промяна на направленията в икономиката или ще има хаос. Положението в България все повече придобива вида ДА СЕ И**ЕРЕМ НА МЕТЕНОТО или ХУБАВА РАБОТА АМА ......... .

2012.04.22 | 18:11

5
Стига се жалвахте. Като не ви харесва площада винаги е отворен за протести трябва само да си дигнете задника от стола. Тука никой няма да ви обърне внимание.
пачи

2012.04.22 | 18:10

4
А тия КНСБ като са толко големи нека да вдигнат народа!!! Нека да живеят с тия 500 лв да изплащат кредит,ток,вода,телефон,данъци и още много други харчове.Като се има в предвид че половината от тия 500лв отиват за храна!!!
НАРОДЕН СЪД

2012.04.22 | 18:10

3
Министерства , Парламент и разни други Държавни хитреци получават в няколко пъти бая тлъсти заплати а НАРОДА 547,40 лв и ни казват ТРАЙТЕ - СЕГА Е КРИЗА !!!!!!!!!
Някой

2012.04.20 | 14:04

2
Ами някои още не са ги достигнали тези 547 лв, пък да не говорим за 2189 лв на месец...

2012.04.20 | 14:04

1
Ха,че кой дава 500 лева в среден и малък град а ? Нали се броят на пръсти бе олигогрени..............90% от семействата едвам връзват 900 лева доход за месеца.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини