Не пускат с пиърсинг на лицето в елитните школа

  • 17 април 2012 21:07

  • 2246
  • 0
Не пускат с пиърсинг на лицето в елитните школа
©

Обеците по ушите на учениците не трябва да са повече от две, а прекрачването на прага на школото с  пиърсинг на лицето е строго забранено. Екстравагантното и оскъдно облекло също не е позволено. Такива мерки са записани в правилниците на елитните училища.

Контролът върху облеклото на учениците и наказанията, свързани с извършване на полезен труд в школата, не са отживелица от соца и все още се прилагат в някои от  по-престижните средни учебни заведения, показва проверка на „Монитор”. Освен да не носят повече от две обеци и пиърсинг, на хлапаците им е забранено и да се появяват с опасни обувки като бутонки с шипове, маратонки с колелца и др.

Такива ограничения са записани в правилника на 32-ро СОУ „Св. Климент Охридски”. Разголените дрехи, непокриващи талията на момичетата, дълбоките деколтета и тежкият грим не се толерират и в 31-во СУЧЕМ, 137-о СОУ, 73-то СОУ и езиковите немски и английски гимназии в столицата.

Връщаме учениците да се преоблекат, когато не са в приличен вид и чак тогава да се завърнат в час, разказа Мариана Закова, директор на 137-о СОУ „Ангел Кънчев”. В 32-ро СОУ пък са въвели магнитни картибез които ученикът не може да влезе в школото. На входа на училището има дежурни учители, които следят кой влиза и как е облечен. Ако ученик има пиърсинг по лицето, го караме да го свали, преди да влезе в училище, уточни помощник-директорът на столичното 32-ро СОУ Детелина Бояджиева. Тя обясни, че ръководството е по-строго към облеклото на по-малките момичета между 5-6 клас. Въпреки контрола учителите не залитали в крайности, като например да върнат дванадесетокласничка, защото е дошла с по-къса пола.

Дейностите в полза на училището са: любимото и единственото действащо наказание за учениците, каза Надежда Николчева, директор на 31-во СУЧЕМ „Иван Вазов”. Забележката не е дава резултатине въвлича ученика в никакво действие и активна позиция, коментира директорът. Трудовите наказания са съобразени с възрастта на учениците. Палавите първокласници, които нарушават дисциплината в клас, помагат на библиотекарката да реди книгите или пък избърсват листата на цветята и др. По-големите пакостници чистят двора, събират листа или ринат сняг, в зависимост от сезона. Такива наказания се налагали на ученици, натрупали между 5 и 10 неизвинени отсъствия. Трудови изяви чакат и учениците, появили се пет пъти без екип по физкултура. Извършване на дейности в полза на училището се налагат и за провинения, като пързаляне по парапети, надвесване от прозорци, опасни игри със снежни топки, хазарт, игри и прояви, застрашаващи живота и здравето на учениците в района на училището. Този тип наказание се извършва след задължителните часове и обикновено трае около час и половина. Изпращаме уведомително писмо до родителите за деня и часа, в който детето им ще трябва да остане след училище, обясни Николчева. Елитните училища са въвели и по-строг контрол върху отсъствията.

При пропуснати над 30% от учебните часове по съответен предмет за един учебен срок ученикът полага изпит за оформяне на срочна оценка. Това е записано в правилника на 32-ро СОУ, 91-ва немска езикова гимназия и др. Ако пък ученикът направи 70 извинени отсъствия за срок, може да му се наложи да  държи изпити по всички предмети за оформяне на срочна оценка. В 73-то СОУ режимът е още по-затегнат. Там ученици се явяват на изпит, ако са пропуснали над 4 часа по предмет, който изучават един час седмично. По предметите, които присъстват два пъти в седмицата в програмата, прагът е до 8 отсъствия, за тези с по 3 часа седмично – 12, а за тези с по 4 часа в седмицата – позволените отсъствия са не повече от 16 часа. В 137-о училище пък учениците отиват  на изпит по всички предмети, ако натрупат 180 извинени отсъствия за срок.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2246 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини